Instellingen

Tieners gaan cel in voor overvallen met nepvuurwapen en bijl

© ANP
UTRECHT/ZEIST - Twee 17-jarige jongens uit Utrecht en Zeist moeten de cel in voor vijf gewelddadige overvallen in 2016. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vanmiddag bepaald.
De rechtbank legt hogere straffen op dan dat de officier van justitie had geëist. De jongen uit Zeist is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Zijn Utrechtse compagnon kan zich opmaken voor 15 maanden jeugddetentie. Daarnaast krijgt hij voorwaardelijk jeugd-tbs, met een proeftijd van twee jaar.

ROOFTOCHT

Het openbaar ministerie had respectievelijk 12 maanden en bijna 11 maanden cel geëist. De straffen vallen hoger uit omdat de jongens in korte tijd zeer ernstige feiten hebben gepleegd. In zes weken overvielen ze een buschauffeur, een snackbar en een supermarkt in Utrecht en een eetsalon in Wijk bij Duurstede. Daarnaast probeerden ze ook een coffeeshop in Zeist te beroven.
Bij de overvallen maakten ze gebruik van een nepvuurwapen, dat voor de ogen van de slachtoffers is doorgeladen. In twee gevallen is er gedreigd met een bijl. De slachtoffers hebben de dood in de ogen gekeken, zo oordeelt de rechtbank.

JEUGD-TBS

De rechtbank ziet jeugd-tbs, officieel een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel genoemd, als een zeer zwaar middel. De 17-jarige jongen uit Zeist ontkent schuldig te zijn en werkt niet mee aan gedragsonderzoeken. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan heling en openlijk geweld. Door zijn houding ziet de rechtbank geen andere uitweg voor behandeling en begeleiding.
De 17-jarige jongen uit Utrecht heeft bekend en is onderzocht door een psychiater en psycholoog. De rechtbank volgt hun advies om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, waardoor hij een voorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd heeft gekregen. De jongen moet behandeld worden voor zijn stoornis en komt door een zogenaamde ITB PLUS-maatregel onder streng toezicht te staan.
De zaak tegen een derde 19-jarige verdachte is aangehouden, omdat er nog een getuige gehoord moet worden.
De zaak is uitgebreid aan bod gekomen bij Bureau Hengeveld. Bewakingsbeelden van de jongen met de bijl leidden destijds tot meerdere tips.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.