Instellingen

Oom hoort 9 jaar cel eisen voor doodsteken neef op Amersfoortse partyboot

AMERSFOORT - Tegen de oom die wordt verdacht van het doodsteken van zijn neef Michael de Boe (25) uit Amersfoort is negen jaar gevangenisstraf geëist. De 51-jarige Harald B. stond vandaag terecht in de Utrechtse rechtbank.
De aanklager is ervan overtuigd dat er sprake is van doodslag, maar volgens B. is het mes per ongeluk in de buik van zijn neef gekomen. "Michael trok me omver en kwam over mij heen staan. Ik kon niets tegen hem beginnen. Hij trok aan mijn linkerhand en toen zat het mes in zijn buik", sprak hij.

PARTYBOOT

De twee kregen eind vorig jaar ruzie tijdens een familiefeest op een partyboot in de Amersfoort Eemhaven. Daar werd de verjaardag van de oma van Michael gevierd. De Amersfoorter ontplofte toen zijn oom een nare opmerking maakte over zijn moeder. B. zegt te zijn weggelopen, maar ineens dook volgens hem Michael weer op.
B. trok daarop een mes, naar eigen zeggen om zijn schoonfamilie op afstand te houden. Hij verklaarde ook dat zijn vrouw ruzie had met haar zus (de moeder van Michael) en het goed wilde maken op het feestje. B. gaf toe dat hij, toen dit niet lukte, iets naars heeft gezegd over de moeder van Michael. Wat hij precies gezegd heeft, wilde hij niet kwijt.

OPZET

De rechtbank probeerde tijdens de zitting antwoord te krijgen op de vraag of het steekwapen inderdaad per ongeluk of met opzet in het lichaam van Michael kwam. "Ik heb al mijn hele leven een mes bij mij. Niet voor geweld, maar voor de handigheid", verklaarde de oom vanmiddag. Ook zijn advocaat Bart van Elst zegt dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval. Getuigen weerspreken dit en noemen B. stelselmatig een leugenaar. Volgens hen heeft de oom geroepen dat hij Michael zou doodsteken. B. hield in de rechtszaal vol dat hij dit "absoluut niet" heeft gezegd.
Volgens zijn advocaat lopen de verhalen van de getuigen te veel uiteen. "Ze zeggen dat ze mijn cliënt hebben zien steken. Een van heeft dat herroepen en die andere drie verklaren totaal tegenstrijdig. Ze kunnen onmogelijk allemaal de waarheid hebben verklaard. Dat kan niet." Daarom pleitte de raadsman voor vrijspraak. "In juridische zin ontbreekt het opzet en dan kun je doodslag niet bewezen verklaren."

STOREND

De zitting werd ook bijgewoond door familieleden van B. De rechter sprak hen erop aan dat ze te laat binnenkwamen en noemde dit storend, zag
. Ook vroeg de rechter de vrouw van B. op te houden met het maken van gebaren naar haar partner. De advocaat van Harald zei tegen haar: "Je weet wat we hebben afgesproken hè?" Na een schorsing kwam de familie van B. overigens weer te laat binnen, tot zichtbare ergernis van de rechtbank.

SLACHTOFFERVERKLARINGEN

Een medewerker van Slachtofferhulp las tijdens de zitting slachtofferverklaringen voor, waaronder die van de vriendin van Michael. "Ik hoor hem nog steeds zeggen, help me ik ben geraakt. Daarna sluit hij z'n ogen. Waarom hij?"
De moeder van Michael liet ook van zich horen via een slachtofferverklaring. "Waarom werd jij doodgestoken en worden wij als leugenaars neergezet. Wij gaan door een hel. Ik hoop dat je een zware straf krijgt. Wij moeten hiermee leren leven." De moeder van Michael en zijn verloofde lijden volgens een arts aan een Post Traumatisch Stresssyndroom (PTSS). Zijn zijn daarvoor in behandeling.

KLEIN STRAFBLAD

B., die volgens deskundigen niet aan een stoornis lijdt, is elektricien. Hij en zijn vrouw hadden financiële zorgen en hij was net anderhalve maand van de softdrugs af. B. heeft een klein strafblad met twee oudere feiten die niet in relatie staan tot waar hij nu voor terecht staat.
De dood van Michael maakte eind vorig jaar veel los in Amersfoort. Aan een stille tocht deden begin december ruim 150 mensen mee en er werden bloemen en kaarsen meegenomen. Kort na het overlijden van Michael werd zijn oom opgepakt. Het mes was in zijn bezit en het OM denkt dat hij zijn neef bewust heeft doodgestoken.
De uitspraak is over twee weken.

Terugblik op de fatale steekpartij
Persofficier: 'Geen sprake van een ongeluk'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.