Instellingen

Ouders verdachte zaak-Savannah doen aangifte van smaad

© RTV Utrecht / Rik Dogger
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De ouders van de jongen (16) die vastzit in de zaak van de omgebrachte Savannah Dekker (14) uit Bunschoten hebben aangifte gedaan van smaad. Aanleiding is een inmiddels verwijderde Facebook-post waarbij een foto van de verdachte was te zien met de tekst 'Dit is de moordenaar van Savannah'.
Op het nog actieve Instagram-account van de verdachte worden ook dergelijke teksten geplaatst. "We zijn daarmee bezig", zegt advocaat Fleur Zijderveld tegen RTV Utrecht. "Mensen moeten niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Zijn ouders en ik hebben in overleg besloten aangifte te doen om een signaal af te geven. We weten dat deze zaak heel gevoelig ligt, maar dit is een te grote inbreuk op de privacy." Volgens de advocaat is de identiteit van de plaatser van het Facebook-bericht bekend.
Het gaat naar omstandigheden redelijk met de jonge verdachte, vertelde Zijderveld dinsdag tegen RTV Utrecht. Wel vallen de omstandigheden in de cel hem zwaar. De 16-jarige jongen uit Den Bosch werd op 5 juni aangehouden, in de nacht na de vondst van het lichaam van Savannah. Het meisje was drie dagen eerder verdwenen, nadat ze op weg was gegaan om met vriendinnen huiswerk te maken.
De verdachte zit 'in beperking'. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat, die hem dagelijks belt. "Natuurlijk probeer ik hem ook veel te zien", aldus Zijderveld. "Door die beperking kan ik niet veel over de zaak zeggen. Ik wil wel aangeven dat het voor een minderjarige een superheftige situatie is."

UITHUISPLAATSING

Het Brabants Dagblad schreef deze week dat de jongen uit huis geplaatst zou worden. Zijderveld is bang dat mensen daardoor te makkelijk oordelen dat haar cliënt niet deugt. Ze benadrukt dat de uithuisplaatsing op advies van de kinderbescherming is bepaald. De raad kan een kind onder toezicht stellen wanneer de belangen van dat kind ernstig worden geschaad.

MOEITE

Zijderveld hoopt dat de jongen snel weer contact met zijn ouders en familie mag hebben. "Daar heeft hij wel moeite mee, dat dat nu niet mag." De advocaat verwacht dat het niet lang meer duurt voor er details naar buiten komen over de rol die de 16-jarige verdachte speelde bij de dood van Savannah.
Over de zaak zijn inmiddels 250 tips binnen, waaronder een aantal zeer bruikbare, liet de politie dinsdagavond weten in Opsporing Verzocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.