De Kwesti afl 24 Pitbull-eigenaren moeten op training, waarom niet alle hondenbezitters?

PROVINCIE UTRECHT - Hij is speels, ont-zet-tend gespierd, en als hij bijt, laat ie moeilijk los. Nee, het gaat niet over Jurg van Ginkel, de presentator van De Kwestie, we hebben het over de pitbull. Een hondenras dat veel emotie oproept.
Zoveel dat de overheid eigenaren van een pitbull-achtige hond wil verplichten een cursus te volgen. Gaat dat te ver of juist niet ver genoeg? Daar gaat het deze week over in De Kwestie met als stelling: álle hondeneigenaren moeten verplicht op puppycursus.
De aanleiding om deze week eens in de wereld van deze gespierde viervoeters te duiken was een incident vorige week waarbij een pitbull een andere hond bijna dood beet in Utrecht.

MAATREGELEN

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken komt naar aanleiding van dit soort incidenten met een pakket aan maatregelen. Van hem moeten eigenaren van dit soort 'hoog-risico honden' verplicht op een cursus leren met de hond om te gaan.
Ook komt er een fok- en importverbod voor honden zonder stamboom en moet er een betere registratie worden ingevoerd van bijtincidenten (wanneer wordt er gebeten en door wat voor soort hond).
Elina Walter is hondentrainster, lid van Pit Bull Club Nederland én eigenaar van de Amerikaanse pitbull terriër Bickel. Elina en Bickel ontmoeten ons op het Jaarbeursplein in Utrecht. Daar legt ze uit dat ze het invoeren van een verplichte cursus voor eigenaren van een pitbull-achtige hond een prima idee vindt. Ze maakt echter wel één belangrijke kanttekening: want het maakt wel uit wíe die cursus geeft.

HONDENFLUISTERAARS

Terwijl Bickel een beetje om ons heen snuffelt en wat water drinkt op deze hete dag vertelt Elina verder. Volgens haar is er een wildgroei van hondentrainers en -fluisteraars ontstaan die op niet-wetenschappelijke manier werken. En dat helpt niet bij het goed opvoeden van een hond.
De hondentrainster is dan ook niet tegen het invoeren van een verplichte cursus voor mensen die een hoog-risico hond willen kopen, maar wil dat de overheid dan ook meteen een keurmerk lanceert voor goede trainers.

RASSENLIJST

Niet alle ideeën van de overheid vallen overigens in even goede aarde bij de hondentrainster. Zo heeft Elina wel wat aan te merken op de lijst van 'gevaarlijke' rassen van de staatssecretaris. Daar zouden zoveel verschillende hondensoorten op staan, inclusief kruisingen, dat ze bang is dat elke hond zonder stamboom als hoog-risico hond wordt aangemerkt. En dat kan vervelend uitpakken als de hond bijvoorbeeld in een asiel terechtkomt.

EIGENAAR

Elina is wel blij dat er meer verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de eigenaar van de hond. Want die mag best wat beter nadenken voor hij (of zij) een pitbull in huis neemt. Het zijn leuke honden, aldus Elina, maar zéker niet voor iedereen. (Wat dat betreft, lijken ze weer wel een beetje op de presentator van De Kwestie.)
De Kwestie wordt vrijdag uitzonden op RTV Utrecht en de aflevering is alvast bij dit artikel te zien.

Kijk hier de hele aflevering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.