Dag van de Schoonmaker: "Als je een papiertje laat liggen, dan komen er klachten"

AMERSFOORT - "De waardering is niet altijd groot. Je kan honderd vierkante meter stofzuigen. Maar als je een papiertje laat liggen, dan komen de klachten", zegt schoonmaker Richard vanochtend op Radio M Utrecht. Verslaggever Robert-Jan Booij zoekt hem en zijn collega's op vanwege De Dag van de Schoonmaker.
De schoonmaakbranche wil het personeel in de sector vandaag extra in het zonnetje zetten, omdat ze dagelijks veel werk verrichten. Volgens Richard is dat nog niet altijd voor iedereen duidelijk. "Soms krijgen we chagrijnige klachten, maar over het algemeen hebben we hele fijne klanten hoor!"

GEEN BERICHT

Schoonmaker José erkent ook dat ze niet vaak complimenten krijgt voor haar werk. "Pas als het niet schoon is, zeggen ze dat het niet schoon is. Wat dat betreft is geen bericht een goed bericht."
José kan de extra aandacht vandaag dan ook wel waarderen. "Ik ben er blij mee, want nu worden we een keertje in het zonnetje gezet. Nodig is het niet, want ze zien wel dat we het schoon achterlaten. Maar het is wel leuk dat we eens extra genoemd worden."

TOILETTEN

Voor veel schoonmakers begint de dag vaak vroeg, ook voor José. "Vandaag begin ik met de keuken, zodat de mensen hier hun koffie kunnen gaan drinken. Daarna ga ik de kantoortjes doen, want 's ochtend zijn er wat minder mensen. Daarna moet ik de toiletten doen en dan ga ik naar de volgende verdieping. Er zijn vijf verdiepingen en ik doe er drie. Ik doe er twee uurtjes over."
Volgens Richard zou het vak wel wat meer waardering mogen krijgen. "Schoonmaken is een vak. Je moet weten met welk materiaal je aan de gang moet. Je hebt met chemische middeltjes te maken. Je moet niet met een zuur over een alkalische vloer gaan dweilen. Dan krijg je schade."

ERKENNING

Tijdens het bezoek van Radio M Utrecht blijkt dat de kantoormedewerkers vanochtend precies weten dat hun schoonmaakster José heet. Ook blijkt er erkenning voor haar en haar collega's te zijn. "We moeten uiteindelijk allemaal goed met elkaar omgaan. Het maakt niet uit wat voor werk je doet", zegt een van hen.
Juist op deze Dag van de Schoonmaker genieten de schoonmakers dan ook duidelijk van hun werk. "Het is vaak hetzelfde, maar ik vind het leuk om te doen. Je ziet veel mensen en dat maakt het leuk!", besluit José op Radio M Utrecht.

Verslaggever Robert Jan Booij op de Dag van de Schoonmaak in Utrecht is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.