Aboriginal Museum na vandaag echt dicht: "We zijn nog steeds in mineur"

UTRECHT - Het Aboriginal Art Museum in Utrecht sluit vandaag voorgoed haar deuren. Het museum kon zestien jaar lang rekenen op private financiering, maar vorig jaar werd bekend dat de geldpot op is.
Dat het de laatste dag is voor het museum stemt voorzitter Dop Bär dan ook verdrietig, zo vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht. "Ik vind het nog steeds verschrikkelijk. Ik hou van het museum. Ook al weten we al snel dat het museum gaat stoppen, we zijn nog steeds in mineur."

KUNSTWERKEN

Het museum
trouwens niet helemaal. De kunstwerken uit de collectie worden namelijk ergens anders ondergebracht. "Het is de bedoeling dat de collectie ongesplitst doorgaat. Hij blijft ook in Nederland en blijft bij het Nationaal Museum voor Wereldculturen", aldus Bär.
Toch blijft de verhuizing van het werk er een met een wrange bijsmaak. "Het is een hele mooie plek. We zijn er blij mee! Maar er is wel één probleem: het museum kan niet zomaar al onze werken ophangen. Dus zij gaan er goed voor zorgen, maar de zichtbaarheid van de werken zal minder worden."

VERLIES

Door de sluiting verliezen elf mensen hun werk. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog onduidelijk.
Het AAMU liet bezoekers kennismaken met de kunst en cultuur van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. In oktober ontving het museum nog bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

"Ik hou van het museum"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.