RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Giphart schrijft met robot: "Ik ben de baas, maar hij doet het werk"

UTRECHT -

De Utrechtse auteur Ronald Giphart gaat een literair verhaal schrijven met een robot. Het is een experiment voor Nederland Leest.

Onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen willen weten wat er gebeurt als techniek aan de slag gaat met literatuur. Ze zijn bezig met de ontwikkeling van een robot waarmee zinnen en alinea's geproduceerd kunnen worden, die - geholpen door een schrijver van vlees en bloed - een uniek literair verhaal moeten opleveren.


TEKSTSUGGESTIES

Het werkt als volgt: de auteur voert een begin in, waarna de robot met tekstsuggesties komt. Hier vind je enkele voorbeelden. Het knappe apparaat kan schrijven in de stijl van Giphart of andere bekende auteurs, verzekeren de ontwikkelaars. Een heel boek lukt nog niet, maar een paar alinea's al wel.


FASCINEREND

Dr. Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut is enthousiast over de resultaten tot nu toe. "Het is fascinerend te zien wat voor mooie en spannende zinnen er nu al uit ons experiment rollen. Het roept ook interessante vragen en dilemma's op zoals: wat is creativiteit en wat is authenticiteit? Wat is de rol van de menselijke auteur en hoe kan kunstmatige intelligentie gebruikt worden als hulpmiddel bij het schrijven?"


ELEKTRISCHE GITAAR

Volgens Karsdorp zijn de nieuwe technieken vergelijkbaar met de uitvinding van de elektrische gitaar. "Die bestond al voordat Jimi Hendrix virtuoze solo's speelde, en net als met de elektrische gitaar moeten we nog ontdekken hoe deze taalmodellen 'bespeeld' moeten worden om tot nieuwe literatuur te komen."


GIPHART

De auteur als creatief genie blijft ook bij dit schrijfproces van groot belang, benadrukken de ontwikkelaars. Want, zo stellen ze: menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Giphart, bekend van onder meer 'Ik ook van jou' en 'Phileine zegt sorry' kijkt al uit naar de samenwerking. "Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!"

De komende maanden gaat Giphart met de robot aan de slag. Het streven is om het verhaal in november te publiceren bij het Geschenkboek van Nederland Leest, de heruitgave van 'Ik, robot' van Isaac Asimov. Dit boek doen de openbare bibliotheken dan cadeau aan bezoekers. Tijdens Nederland Leest zal Giphart als ambassadeur van de campagne optreden en bibliotheken door het hele land bezoeken.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -