RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester van Utrecht: "Senioren, ga in de gemeenteraad"

UTRECHT -

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht spoort ouderen aan om gemeenteraadslid te worden. Hij deed dit bij de uitreiking van het Manifest Seniorvriendelijke Gemeenten van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Van Zanen kreeg deze beginselverklaring overhandigd als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Volgens KBO-PCOB en de burgemeester van Utrecht is het voor de ruim vijf miljoen 55-plussers in Nederland van groot belang dat gemeenten aandacht hebben voor de "wensen en noden" van de oudere inwoners in de stad. Zeker nu gemeenten meer taken erbij hebben gekregen op het gebied van zorg, participatie en een geschikte leef- en woonomgeving. "Ouderen hebben een grote kracht en invloed, veel meer dan ze denken", aldus Van Zanen.


GELD

Hij zei dat de VNG zich er zeer van bewust van is dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenten. "Veel is nieuw en, laat ik het voorzichtig zeggen, er is niet veel geld bijgekomen. We moeten de dubbeltjes omdraaien. Gemeenten hebben eraan bijgedragen dat de Rijksbegroting op orde is gekomen. Nu de formatie bezig is zeggen we: kabinet, maak politieke ruimte voor gemeenten om meer zaken te kunnen realiseren binnen de Wmo."


BOODSCHAP

"Stel mensen centraal, niet de regels", is de belangrijkste boodschap in het manifest. Volgens de opstellers mag de uitvoering van zorg en ondersteuning aan senioren niet vastlopen op procedures. Informatie moet daarom toegankelijk zijn. Ook moet het voorzieningenniveau en de woningvoorraad op peil zijn.

"Bevorder zinvolle ontmoetingen tussen je inwoners; dit helpt bij samen leven, waardig ouder worden en voorkomt eenzaamheid en onveiligheid", staat in het manifest. KBO-PCOB noemt Utrecht en Houten als goede voorbeelden.


SLIM

KBO-PCOB zit in Utrecht en is grootste en seniorenclub van het land. Het landelijk bureau ontwikkelt materialen voor afdelingen om te gebruiken bij hun lobby voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Van Zanen noemde dit
"een slim initiatief".Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -