Racen voor je targets: meer ongelukken in distributiecentra door hoge werkdruk

UTRECHT - Stressen op de heftruck om je targets te halen. Voor veel chauffeurs is het realiteit. Het aantal ongelukken in distributiecentra neemt dan ook toe door een te hoge werkdruk, zegt letselschade-advocaat Sander de Lang. Hij baseert zich op een rapport van de arbeidsinspectie.
Afgelopen zaterdag overleed een medewerker van het HEMA-distributiecentrum in Utrecht. Volgens een ooggetuige reed een heftruckchauffeur tegen een hoogwerker waarmee het slachtoffer werkte.

RACEN

"Met de waarheid achteraf hebben we dit kunnen zien aankomen", zegt een medewerker die anoniem wil blijven. Maar volgens meer werknemers is de werkdruk te hoog in het distributiecentrum. Volgens hen racen de heftruckchauffeurs op onverantwoorde wijze door de hal. "Ze moeten binnen een bepaalde tijd hun werk doen."

ZEVEN DODEN

Volgens de branchevereniging van heftruckchauffeurs stijgt het aantal dodelijke ongevallen. In de eerste zeven maanden van 2016 vielen er zeven doden als gevolg van een ongeval met een heftruck. Een record, stelt de brancheorganisatie.
Oscar Ebbeling werkt al jaren als heftruckinstructeur. Volgens hem is het een kwestie van geluk dat er niet meer dodelijke slachtoffers vallen. "Het draait om targets halen", zegt hij. "Als de een het niet haalt, is hij zogenaamd minder goed, ondanks dat hij gecertificeerd is en juist rekening houdt met de veiligheid."

STIJGING

Letselschade-advocaat De Lang spreekt van een wonderbaarlijke stijging van het aantal heftruckongelukken. "Maar het rapport van de arbeidsinspectie laat zien dat het aantal bedrijfsongevallen in zijn algemeenheid toeneemt. Het gaat om een stijging van 14 procent. Vorig jaar vielen er zeventig doden op de werkvloer. Dat is bizar veel."
De arbeidsinspectie wijt het aan een te hoge werkdruk. De Lang: "De economie draait weer en er zijn meer mensen nodig. Er worden ook snel even uitzendkrachten aangenomen en de instructies zijn onvoldoende." De werkgever moet volgens de letselschade-advocaat zorgen voor veilige omstandigheden en erop toezien dat de heftruckchauffeur capabel is. "Het is ook verstandig als ze hun chauffeur een certificaat laten halen, maar verplicht is dat niet", aldus De Lang.

REACTIE HEMA

HEMA zegt zich desgevraagd niet te herkennen in de kritiek en stelt ook dat het rustig was in de distributiehal ten tijde van het fatale ongeluk. "De veiligheid van onze mensen is heel belangrijk voor HEMA", staat in een schriftelijke verklaring. "Zodra we de uitkomst van het onderzoek van de arbeidsinspectie hebben ontvangen, zullen we dat uiteraard meenemen om, indien mogelijk, een nog veiligere werkplek voor onze medewerkers te creëren."

Interview met letselschade-advocaat Sander de Lang
Reportage over veiligheid in distrutiecentrum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.