Midzomergracht Festival trapt bijna af: "Je gaat je geen moment vervelen"

UTRECHT - Het Midzomergracht Festival in Utrecht gaat vandaag voor de eenentwintigste keer van start. Vanavond wordt het startschot gegeven op het plein voor het stadhuis. Ondanks dat de homofeestweek al jaren meegaat, is de boodschap volgens de organisatie altijd hetzelfde gebleven.
"Al kun je jezelf zijn, dan is het nog de vraag of dat overal kan. In Utrecht kunnen we 100 procent van de tijd onszelf zijn, maar er zijn natuurlijk altijd situaties waarin dat niet kan. Dat komt misschien doordat mensen niet weten dat we bestaan. Met dit festival worden we zichtbaar!", zegt organisator Leon Bex.

GROTER AANBOD

Het programma van het Midzomergrachtfestival is de afgelopen jaren wel behoorlijk veranderd, stelt Bex. "We zijn er steeds meer organisaties bij gaan betrekken. Verder is het aanbod groter geworden en we zijn geprofessionaliseerd."
Kenmerkend zijn nog altijd de grote roze feesten die worden gehouden. Ook dit jaar zorgt de stichting PANN weer voor een knalfuif die de stad op z'n kop gaat zetten, verwacht woordvoerder Koen de Bruyn. "Je gaat je geen moment vervelen."

HETERO VAN DE HOMO

Naast het feesten moet de week ook aanzetten tot nadenken. Zo wordt maandag in de Kargadoor een gesprek gevoerd over de 'heteroseksuele partner van de homo'. Oftewel, wanneer iemand in een heteroseksuele relatie uit de kast komt. Helma Ketelaar organiseert de avond. "Of je hebt twee vaders of twee moeders. Maar als je vader of moeder in een keer uit de kast komt, is dat een heel ander ding".
Ketelaar probeert tijdens de avond een taboe te doorbreken omdat ze zelf als geen ander weet hoe het is om 'hetero van de homo' te zijn. "Ik ben bijna 23 jaar samen geweest met een man die dubde met zijn seksualteit. Daarom zijn we uiteindelijk ook uit elkaar gegaan."

CANAL PRIDE

Morgen is er voor het eerst een
in Utrecht. De verwachting is dat daar tienduizenden mensen op afkomen.
Voor organisator Bex is het festival al met al een grote klus, maar hij is er naar eigen zeggen klaar voor. "Ik heb er veel zin!"

"Ik heb er veel zin!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.