Instellingen

Dode zwaan gevonden en zwanennesten geplunderd in Houten

© Zwanenbeheer Houten
HOUTEN - In de omgeving van Houten zijn de afgelopen tijd meerdere eieren weggenomen uit zwanennesten. Ook werd enkele weken geleden een dode zwaan gevonden. Zwanenbeheer Houten denkt dat er mogelijke illegale handelaren actief zijn en heeft aangifte gedaan.
"In eerste instantie ga je uit van de natuur en denk je nog aan een vos", zegt Yvonne Witteveen van Zwanenbeheer Houten. Maar na een reeks verdachte situaties wordt steeds meer duidelijk dat er meer aan de hand is. Niet alleen verdwijnen eieren, ook komen eieren niet meer uit. En dan wordt ook nog eens de dode zwaan gevonden.

VERSCHRIKKELIJK

Een verschrikkelijke situatie, aldus Zwanenbeheer Houten. "De zwaan die we gevonden hebben is er een die ik al heel lang ken. Als je die op zo'n manier aantreft, dan schrik je daarvan", zegt Witteveen.
Zwanenbeheer Houten heeft nog niet eerder zoiets meegemaakt en na overleg met andere organisaties besloot Witteveen aangifte te doen. Ook deelde ze een foto van de dode zwaan op Facebook. Normaal doet ze dat niet zo snel, zegt Witteveen, maar ze vond nu dat het maar eens bekend moest worden wat er gebeurt. Ze hoopt dat mensen die meer informatie hebben zich melden.

ALERT

Het vermoeden is dat de eieren van de zwanen weggenomen worden om te verhandelen. Sinds vorig jaar geldt een verbod op het houden en verhandelen van zwanen, de zogenoemde zwanendrift. De vraag naar de eieren is echter blijven bestaan en daardoor zou er een illegale handel zijn ontstaan.
Bij Zwanenbeheer Houten zullen ze de komende tijd extra alert zijn. Mensen die iets verdachts zien worden opgeroepen melding te doen bij de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.