Utrecht zoekt jonge kerkgidsen: "Je kan ook een hippe gids zijn"

UTRECHT - In Utrecht worden kerkgidsen gezocht. De organisatie Kerken Kijken Utrecht heeft dringend nieuwe mensen nodig, omdat er een tekort is aan vrijwilligers die toeristen willen rondleiden langs en in de kerken van de stad. Tijdens het hoogseizoen komen ruim 50.000 bezoekers op de rondleidingen af.
Sommige gidsen zijn al bijna dertig jaar betrokken bij de organisatie en daarom is het nu tijd voor een nieuwe lichting. "Van jonge mensen verwachten we dat ze met een frisse blik kijken en dat ze jonge bezoekers trekken," aldus Georgette van de Water van de organisatie.

TOERISTISCHE TREKPLEISTER

De 30-jarige Pieter van Rijn is zo'n jonge gids. Hij heeft zelf geschiedenis gestudeerd en leidt toeristen rond in de Jacobikerk. "Je ontmoet interessante mensen. Je merkt gewoon dat Utrecht een interessante toeristische trekpleister is en volgens mij wordt dat steeds meer."
Maar een opleiding geschiedenis of ervaring als gids is voor de vacature niet nodig, zegt Van de Water. "Nieuwe gidsen worden uitgenodigd voor een korte introductie bij de kerk waar ze gaan werken. Het gaat om zelfstudie en ze krijgen de nodige informatie."

HIPPER

Van Rijn zou blij zijn met jonge aanwas en vindt ook dat kerken steeds hipper worden voor jongeren. "Je hebt het zelf in de hand, want je kan een hippe moderne gids zijn. Je kan het publiek bijvoorbeeld wijzen op hippe dingen. De kerk is niet alleen voor oude mensen, maar ook jongeren komen graag in de kerk."
De organisatie krijgt naar eigen zeggen al veel aanvragen binnen en dat betekent dat de sollicitatiegesprekken binnenkort al kunnen beginnen.

"Je kan ook een hippe gids zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.