Instellingen

Maandag minder of geen treinen door staking bij NS

PROVINCIE UTRECHT - NS-personeel voert maandagochtend actie tijdens de spits. Op de stations Den Haag Centraal en Zwolle leggen medewerkers het werk neer. Daardoor rijden er vanaf die stations minder of geen treinen. De verwachting is dat dit ook in de regio Utrecht gevolgen gaat hebben.
De actievoerende medewerkers willen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt. Ook willen de medewerkers dat hun werkgever twee conducteurs inzet op alle dubbeldekkers, meldt vakbond FNV Spoor. De vakbond heeft ruim 6000 leden.

HET BEGIN

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen betekent: het is menens. We starten nu met estafettestakingen. Deze acties zijn daarvan het begin. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de directie doof blijft voor het signaal van de werknemers."
De NS zegt te betreuren dat medewerkers maandag actie gaan voeren. "We zagen en zien nog steeds voldoende aanknopingspunten om met de FNV in gesprek te blijven", aldus een woordvoerder. "We zullen er alles aan doen om de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken."

REIZIGER

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vindt niet dat de reiziger geraakt mag worden door acties van de FNV bij de NS. "Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.