Spinozaprijs voor Utrechtse onderzoekers

UTRECHT - De Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, wordt dit jaar toegekend aan twee onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Ook twee wetenschappers van de Universiteit Leiden krijgen de prijs.
Voorzitter Stan Gielen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte de winnaars vandaag bekend in Amsterdam. Zij mogen ieder 2,5 miljoen euro besteden aan hun wetenschappelijk onderzoek.

WERELDWIJDE DOORBRAAK

Analytisch chemicus Albert Heck, van de Universiteit Utrecht, hielp mee aan een wereldwijde doorbraak van het systematisch in kaart brengen van alle eiwitten in menselijke cellen en hun biologische functies. Dat gebeurde met een nieuwe techniek, massaspectrometrie, waarmee betere geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld.
Biofysicus Alexander van Oudenaarden, ook uit Utrecht, is een pionier op het nieuwe vakgebied single-cell biology. Hij doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens zich ontwikkelen tot verschillende typen cellen.

PUBERS

Ontwikkelingspsychologe Eveline Crone van de Universiteit Leiden heeft vernieuwend onderzoek gedaan naar pubers, hun levenswijze en de neurologische processen in hun hersenen. Ze volgde dit jarenlang systematisch, wat leidde tot allerlei nieuwe inzichten op haar onderzoeksterrein die wereldwijd toonaangevend zijn.
Fysisch chemicus Michel Orrit, eveneens verbonden aan de Leidse universiteit, is bezig met de ontrafeling van fysische en chemische processen in levende materie. Dat is belangrijk voor de speurtocht naar de oorzaak van ziektes als alzheimer en ebola.

BAANBREKEND

Elk jaar kent de NWO aan maximaal vier onderzoekers de Spinozaprijs toe voor hun baanbrekende en inspirerende werk. Er waren dit jaar 34 voordrachten.
In september is de feestelijke uitreiking van de premies.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.