Utrecht mocht huurcontract Zandpad ontbinden

UTRECHT - De gemeente Utrecht stond in haar recht toen ze het huurcontract voor de nieuwe prostitutiezone aan het Zandpad verscheurde. Dat heeft de rechtbank beslist, nadat bouwer Beja Accomodaties een kort geding had aangespannen. Utrecht wilde van de overeenkomst af, omdat een adviseur van Beja ernstige geweldsmisdrijven tegen vrouwen had gepleegd.
Een negatief advies van het Landelijk Bureau Bibob, dat integriteitsonderzoeken uitvoert, was in januari aanleiding om de overeenkomst te ontbinden. Uit het rapport bleek dat de adviseur eerder vier keer was veroordeeld voor in totaal 21 strafbare feiten. Het ging vooral om zware geweldsdelicten tegen vrouwen. Utrecht zegt voor een veilige prostitutiezone te staan en wilde van Beja af, omdat het vertrouwen weg is.

ROL UITGESPEELD

Beja voerde aan dat de bewuste adviseur inmiddels geen banden meer met het bedrijf had en dat zijn voornaamste rol toch al zo goed als uitgespeeld was toen het bedrijf de order eenmaal in de wacht had gesleept. Dat de bouw van het nieuwe prostitutiegebied en de verhuur van 162 ramen nu aan de neus van Beja voorbij gaat is een hard gelag. Het bedrijf staat nog altijd in de startblokken om het project uit te voeren, betoogde ondernemer Jaap Slomp voor de rechter.
Toch stelt de voorzieningenrechter de gemeente in het gelijk. Utrecht liet in de huurovereenkomst opnemen dat een negatief Bibob-advies een ontbindende voorwaarde was en daar heeft de gemeente volgens de rechter terecht een beroep op gedaan.

NIEUWE PARTNER

Over de nieuwe prostitutiezone aan de Einsteindreef heerst nu vooral onzekerheid. De investeerder die de plaats van Beja innam haakte in april plotseling af, na
over de voorwaarden. Utrecht is nog op zoek naar een nieuwe partner om op de gemeentegrond een nieuwe zone te bouwen en door te verhuren.
Beja zegt in een reactie tegen RTV Utrecht zich niet in het vonnis te kunnen vinden. Het bedrijf wil het er niet bij laten zitten en overweegt een bodemprocedure te starten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.