Treinreizigers hebben weinig last van acties

UTRECHT/AMERSFOORT - Treinreizigers hebben vanochtend weinig last gehad van de geplande actie op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Op Utrecht Centraal reed alleen de trein naar Leiden niet, het overige treinverkeer was zoals een normale ochtend.
De actie startte om 05.00 uur en duurde tot 09.00 uur. Actievoerende werknemers zorgden op beide stations voor koffie, thee en koeken voor wachtende passagiers. De acties werden geleid door leden van FNV Spoor, een vakbond met ruim 6.000 leden.

REGIONALE LIJNEN

De stakers willen dat de NS weer gaat meebieden op de concessies voor regionale lijnen, zoals het 'kippenlijntje' van Amersfoort naar Ede-Wageningen. Die spoorlijn is nu onderdeel van de Valleilijn, waarover Connexxion en Syntus samen bussen en treinen laten rijden.
Ook willen de actievoerders dat NS stopt met werkgelegenheid weghalen uit de regio's. Verder moet het spoorbedrijf arbeidsplaatsen veiligstellen door winkels en horeca op stations in eigen beheer te houden en twee conducteurs inzetten op alle dubbeldekstreinen.

BINNEN DE PERKEN

De NS liet eerder weten het jammer te vinden dat de medewerkers staken. "We zagen en zien nog steeds voldoende aanknopingspunten om met de FNV in gesprek te blijven", zei een woordvoerder vrijdag. Het vervoerbedrijf heeft beloofd er alles aan te doen om hinder voor reizigers binnen de perken te houden, onder meer door actuele reisinformatie te geven.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur gaf vrijdag, kort na de aankondiging van de vakbondsacties, aan dat ze het niet terecht vindt als treinreizigers geraakt worden. "Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV Spoor kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden."

MENENS

Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, zei eerder dat er voor de vakbondsleden niets anders op zit dan het werk een paar uur neer te leggen. "We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens."
Janssen benadrukte eerder dat de actievoerders niet voor zichzelf staken, maar voor de kwaliteit van het spoorvervoer.

Bartho Boer van de NS over de acties
Verslaggevers Robert-Jan Booij (Utrecht) en Kees Hoogendijk (Amersfoort): weinig te merken van de acties
Henri Janssen belicht het standpunt van FNV Spoor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.