Utrecht legt plan voor groene, autoluwe Voorstraat voor

UTRECHT - De Voorstraat en Wittevrouwenstraat in Utrecht gaan op de schop. Deze week bespreekt de gemeente in ontwerpsessies voorbeelden met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Duidelijk is al wel dat er meer ruimte voor fietsers en meer groen moeten komen.
De Voorstraat is op dit moment nog vooral een doorgaande route voor verkeer van en naar de binnenstad van Utrecht. Er ligt een smal fietspad en voor een smalle autostrook geldt eenrichtingsverkeer. Daar lijkt met het voorstel van de gemeente drastisch verandering in te komen.

SNELWEG

Angelo van der Weerd van espressobar The Village Coffee & Music vindt dat de Voorstraat wel een flinke opfrisbeurt kan gebruiken. Hij is erg te spreken over de ideeën van de gemeente. "Top, echt top. Het is veel te druk hier. Het lijkt wel een snelweg. Ik wil gewoon een wat gezelliger voetgangersgebied, waar auto's te gast zijn."
Bovendien levert de huidige situatie gevaar op, zegt de koffiebar-eigenaar. "Mensen glijden vaak uit over de stoeprand die het fietspad van de weg scheidt, omdat mensen iemand proberen in te halen of omdat de situatie vreemd is."

RESTAURANTJES

Ook AH-manager Roy Jacobs heeft er goede verwachtingen van. "We willen van het grauwe imago af en een gezellige, vrolijke winkelstraat met leuke restaurantjes en meer ruimte voor het winkelend publiek."
Wel zal de supermarkt in de Voorstraat een oplossing moeten vinden voor de grote vrachtwagens die de winkel meerdere keren per dag komen bevoorraden. "Er zijn wel opties", zegt Jacobs. "Daar zullen we met ondernemers, bewoners en de gemeente uit moeten komen."
Of het plan van de gemeente kan worden uitgevoerd is overigens nog lang niet zeker. Op zijn vroegst kan het stadsbestuur er pas volgend jaar mee aan de slag.

Ondernemers zien autoluwe Voorstraat wel zitten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.