Zwemmers in Utrechtse singel halen ton op voor onderzoek spierziekte

UTRECHT - Meer dan tweehonderd zwemmers hebben dit jaar het water in de Utrechtse singel getrotseerd. De SingelSwim werd voor de derde keer gehouden in het centrum van de stad. Met het evenement is dit jaar in ieder geval een ton opgehaald. Later deze week wordt de defintieve opbrengst bekendgemaakt.
Naast 227 volwassen deelnemers aan de SIngelSwim deden dit jaar ook 25 kinderen mee aan de KidsSwim. Kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar leggen 800 meter af in het water voor het goede doel.

FSHD

Met de SingelSwim wordt geld opgehaald voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. In Utrecht wordt hiernaar onderzoek gedaan door het Hubrecht Instituut.
Voor de 12-jarige Jade en Robin is het vanzelfsprekend om mee te doen aan de KidsSwim. "We vinden het belangrijk dat andere mensen ook een normaal leven kunnen hebben. Dan is het ook fijn dat er voor hen iets gedaan wordt. En wij vinden zwemmen heel leuk, dus het is ook leuk om zelf te doen", zeggen de meiden. Ze doen samen met hun waterpoloteam mee.

OUDE FIETSEN

Om te zorgen dat de zwemmers zich niet bezeren zijn rond de bruggen de fietsen verwijderd. "Mensen moeten verplicht een wetsuit dragen. En we adviseren mensen een inenting tegen tetanus te halen", zegt organisator Eric van Beek. Ook moeten de deelnemers na de deelname zo snel mogelijk douchen en drukt de organisatie de deelnemers op het hart zo min mogelijk water in te slikken.
FSHD is een spierziekte die veroorzaakt wordt door een genetische afwijking. De 12-jarige Milan Altena heeft de spierziekte. "Ik kan minder lopen, ongeveer 500 meter. Ik heb ook een loopfiets en ik heb best wel pijn in mijn spieren."

BELANGRIJK

Met de SingelSwim wordt geld opgehaald voor het onderzoek. "Ze zwemmen allemaal voor mijn spierziekte en dat is heel belangrijk", zegt Milan. "Ze halen geld op voor mijn ziekte."

"Ik vind dat niemand een spierziekte moet hebben"
Tientallen zwemmers door Utrechtse singel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.