Rolstoelbasketballers naar Tenerife voor Europees Kampioenschap

UTRECHT - De Utrechtse Cees van Rootselaar reist vandaag als coach met de Nederlandse mannen van het rolstoelbasketbal naar Tenerife voor het Europees Kampioenschap. Vanaf donderdag staat het team een spannend toernooi te wachten.
"Ik heb zelf valide basketbal gespeeld voor het Nederlandse team, maar ook veel eredivisie gecoacht en werd gevraagd door de bondscoach van de dames of ik iets voor het rolstoelbasketbal wilde betekenen", vertelt van Rootselaar. "Het begon wel weer te kriebelen om iets met basketbal te doen, dus ik ben heel blij dat ik gevraagd ben."

PUNTEN OPSTELLEN

De coach van een rolstoelteam moet met specifieke zaken rekening houden. "Iedere speler is gekwalificeerd en heeft zijn eigen handicap. Zo is iemand met een dwarslaesie een eenpunter en iemand met een lage amputatie is 4,5 punten. In totaal zijn er 14 punten die je op het veld mag opstellen."
Ook de reis naar Tenerife verloopt anders. "Met valide basketbal pak je je tas, je checkt in en stapt het vliegtuig in en weer uit en je laat je naar de plek rijden. Bij invalidebasketbal heeft iedereen een wedstrijdrolstoel en extra wielen bij zich en nog een koffer. Om in het vliegtuig te komen moet je weer extra vroeg bij de gate zijn en dan worden de spelers overgezet in een rolstoel die in het gangpad past. Dat heeft allemaal wat meer voeten in de aarde."
Het Nederlandse team werkt naar de Paralympische Spelen van 2020 toe, daarom is het voor van Rootselaar belangrijk dat zijn team het goed doet. Donderdag is de eerste wedstrijd op Tenerife.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.