Instellingen

Hittegolf verwacht in het zuiden, maar De Bilt redt het net niet

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De astronomische zomer is nog niet begonnen, maar op sommige plaatsen kan deze week mogelijk al een hittegolf genoteerd worden. Weeronline meldt dat de temperatuur donderdag in het zuiden kan oplopen naar 36 graden.
Ook in de rest van het land is het de komende dagen tropisch warm en schijnt de zon uitbundig. Tot een officiële landelijke hittegolf komt het waarschijnlijk niet. Daarvoor is de temperatuur in De Bilt leidend en daar halen we vermoedelijk niet op drie dagen de 30 graden.
Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden.

HITTE IN JUNI

Regionale hittegolven komen wel vaker voor in juni. In het zuiden gebeurde dit deze eeuw al vier keer. Gemiddeld gezien komt een juni-hittegolf in Brabant en Limburg tegenwoordig ongeveer eens per vijf jaar voor.
Een landelijke hittegolf in juni is wel zeldzaam. Alleen in 1941, 1976 en 2005 haalden de meters in De Bilt de norm daarvoor. In het extreem droge jaar 1976 duurde de hittegolf van juni maar liefst 17 dagen. Tot op de dag van vandaag is dit de langste hittegolf ooit gemeten.

HITTEPLAN

In Utrecht en zes andere provincies geldt de komende dagen het
van het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.