RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Restaurant De Pronckheer stopt: "Distilleerderij verhuist, maar blijft in regio"

COTHEN - Restaurant De Pronckheer in Cothen sluit na bijna 25 jaar haar deuren. Eigenaren Arjan Smit en Inge Stolk van het bekende streekrestaurant gaan zich vanaf volgend jaar volledig richten op de distilleerderij. Deze zal ook verhuizen naar een andere locatie.

"Wij zijn al heel lang vanuit de 'no-waste-gedachte' bezig met distillaten van restfruit uit de omgeving", vertelt Smit. "We hebben dit uitgebouwd en er is steeds meer vraag naar gekomen."


STAFFHORST JENEVER

De Pronckheer is onder meer verantwoordelijk voor de herintroductie van het Utrechtse jenevermerk Staffhorst en maakt ook gin en distillaten van speciaalbier, kopstootjes 2.0 genaamd.

Vorig jaar maakte Smit een zeewierjenever en een eau de vie van fruit uit de tuin van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.


TE KOOP

Smit speelde al langer met de gedachte om zich volledig op de distilleerderij te storten, maar denkt dat het nu ook echt financieel haalbaar is. Het restaurant in Cothen staat in de verkoop. "We zoeken een koper die er wil wonen, het restaurant wil voortzetten of er een nieuw restaurant wil beginnen."


VERHUIZEN

Smit wil de distilleerderij verhuizen naar een andere plek. Hij zoekt een locatie met meer (opslag)ruimte en mogelijkheden om te proeven en rondleidingen te houden. "We zijn over een aantal opties in gesprek. Daar kan ik nog niet veel over zeggen, maar misschien komen we wel dichter bij de stad te zitten. We blijven in ieder geval in de regio, absoluut."

Restaurant De Pronckheer kwam een paar jaar geleden in het nieuws doordat het spreeuwen op de menukaart had staan. Het leidde tot Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Smit eiste daarop een schadevergoeding. Volgens hem kwamen er minder mensen naar zijn zaak als gevolg van deze uitspraak.

Het restaurant blijft tot begin februari open.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.