Bosbrandgevaar in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht geldt code oranje vanwege een verhoogde kans op snelle uitbreiding van natuurbranden.
Wat betekent dit? Er gaan standaard meerdere (speciale) brandweervoertuigen naar meldingen. Ook gaat er extra water mee. Koken of barbecueën in het bos wordt afgeraden. Vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan. Verkenningsvliegtuig Charly speurt naar natuurbranden.
De brandweer wijst erop dat een natuurbrand makkelijk per ongeluk veroorzaakt kan worden. "Gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de bbq opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras."
Op natuurbrandrisico staan ook adviezen hoe je moet handelen als er een bos- of bermbrand uitbreekt. "Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg. Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt. Wees extra alert in droge gebieden zoals heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos. Help andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen."
Nederland bevindt zich al drie maanden in een relatief droge periode. In maart, april en mei viel er minder neerslag dan normaal, en de regen die wel viel, stelde weinig voor. Ook de huidige maand juni verloopt droog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.