Zomerhitte: enorme piek in verbruik Utrechts drinkwater

PROVINCIE UTRECHT - We hebben bij elkaar gisteren bijna de helft meer water verbruikt dan op een normale maandag. Dat heeft waterbedrijf Vitens berekend. In de provincie Utrecht ging er gisteren 290 miljoen liter water doorheen.
Vitens zegt dat de tropische temperaturen ertoe hebben geleid dat er gisteren zo'n 40 procent meer drinkwater uit de kranen is gestroomd. Zondag lag het verbruik ook al hoger dan normaal, zo'n 20 procent.

LICHTBRUIN WATER

Als het warme weer aanhoudt verwacht Vitens dat de druk van het water gaat afnemen. Dan kan het drinkwater
kleuren door roestdeeltjes die vrijkomen. De deeltjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Er is water genoeg, zegt een Vitens-woordvoerder geruststellend. De lage druk wordt veroorzaakt doordat mensen vaak tegelijk aanspraak maken op de watervoorraad. Zo grijpen autobezitters meestal hetzelfde dagdeel aan om hun auto te wassen en wordt de tuin in de regel 's avonds besproeid. Tijdens die "piekmomenten" kan de druk in de waterleiding lager zijn dan normaal.

ECONOMIE TREKT AAN

Een hoger waterverbruik is overigens al sinds het begin van 2017 merkbaar. De woordvoerder wijst er daarom op dat er ook andere oorzaken te bedenken zijn. Zo trekt de economie weer aan en worden er meer huizen, en dus meer aansluitingen op het waterleidingnet, gebouwd. Ook bedrijven zijn meer gaan verbruiken. Bovendien heeft het dit jaar relatief weinig geregend, waardoor mensen vaker drinkwater gebruiken om hun tuin te besproeien.

Vitens over het waterverbruik maandag
Utrecht zoekt verkoeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.