Instellingen

Test elektrische bus in Utrecht met strubbeling gestart

© Provincie Utrecht
UTRECHT - Vanaf vandaag rijdt op de Utrechtse buslijn 2 een nieuwe elektrische bus. Deze 'rijdende batterij' laadt zich aan het eind van het rondje op aan de bovenleiding van de tram.
Maar er zijn nog wat opstartproblemen op de eerste dag. Het opladen vanaf de bovenleiding lukt nog niet, laat een woordvoerder van U-OV weten.
"Het is niet voor niets een test". Toch rijdt de bus al wel rond: hij wordt tijdelijk opgeladen met een stekker.

STORING

De bus zou moeten opladen aan de bovenleiding van de tram op Utrecht Centraal. Daarvoor moeten een paar stappen worden doorlopen. Maar bij één van die stappen geeft het voertuig een storing.
De bus reed voor het eerst in Den Haag. Utrecht zou vandaag volgen. Door het opladen via het tramnetwerk zou de overstap naar elektrisch rijden makkelijker gemaakt kunnen worden. Er is ook minder geld nodig voor het stroomnetwerk omdat dat er simpelweg al is.

BATTERIJ

Er is inmiddels contact met de bouwer van de elektrische bus. Morgen zou die wel met de zogenoemde pantograaf moeten kunnen opladen. Binnen acht minuten zit de batterij van het voertuig dan vol.
Met de test wil U-OV kijken hoe de bus rijdt en of het laden gemakkelijk gaat. Soortgelijke bussen worden al jaren gebruikt in Wenen. Uiteindelijk moet al het busvervoer in de provincie vanaf 2024 uitstootvrij en milieuvriendelijk zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.