Roof op Amersfoortse dame (82) leidt naar internationale bende

AMERSFOORT - Rechercheonderzoek naar de beroving van een 82-jarige Amersfoortse heeft geleid tot de aanhouding van een internationaal opererende oplichtersbende. Het gaat om drie mannen en een vrouw uit Roemenië.
Het slachtoffer in Amersfoort werd in september gevolgd door een aantal mannen toen ze na langdurige ziekte weer eens kon winkelen. Bij de visboer observeerde de bende haar en in de lift van haar appartement beroofden ze de vrouw van haar portemonnee met haar pinpas. Dat deden ze door haar af te leiden met een formulier dat ze zou moeten ondertekenen. De mannen hadden haar pincode vermoedelijk afgekeken, want op verschillende plaatsen in het land namen ze geld op van haar rekening.

TV

In Opsporing Verzocht van 6 december en Bureau Hengeveld van 7 december kwam de zaak uitgebreid aan bod. In de tv-uitzendingen waren ook bewakingsbeelden van de mannen te zien. Er kwamen vijf tips binnen, maar die leidden niet direct naar de verdachten. Later in het onderzoek heeft de informatie wel geholpen bij de identificatie van het viertal.

DENEMARKEN

Uitgebreid recherchewerk leverde begin maart een link op met Denemarken. Daar bleken de vier verdachten voor soortgelijke delicten vast te zitten. Onderzoek naar het kenteken van de Audi die de mannen in Amersfoort gebruikten, leidde ondertussen naar een tenaamgestelde in Duitsland. Deze Roemeense man bleek contacten te hebben met vier landgenoten, die geheel aan het signalement van de gezochte verdachten voldoen.
De recherche deed een Europees internationaal informatieverzoek naar de verblijfplaats van de vier, waarop bleek dat zij niet alleen in Nederland actief zijn geweest, maar ook in Denemarken. De Roemenen, mannen van 38, 41 en 49 en een vrouw van 46 jaar, bleken op 23 november te zijn aangehouden in Denemarken.
Na een Europees arrestatiebevel van Nederland is het viertal onlangs naar Nederland overgebracht. Zij zijn verhoord en enkele hebben de Nederlandse zaak bekend. Zij zitten vast in afwachting van hun rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.