Instellingen

OM eist 12 jaar cel tegen Soulaiman el H. voor schietpartij Overvecht

© Robin van Lonkhuijsen, ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft 12 jaar geëist tegen de 31-jarige Soulaiman el H. in de Utrechtse rechtbank. El H. wordt ervan verdacht meerdere kogels te hebben afgevuurd op zijn neef tijdens een schietpartij op de Utrechtse Tiberdreef.
Volgens de officier van justitie is er ruimschoots bewijs voor de verdenking dat El H. op zijn neef heeft geschoten, zoals kleding, het letsel, het vuurwapen met de lege patroonhouder die in de afgebrande auto is gevonden en tal van verklaringen.
De verdachte zelf zou onder andere hebben verklaard dat hij zijn neef niet wilde doden maar "hem wilde laten schrikken". Ook het verboden wapenbezit en de brandstichting van de auto vond de officier hiermee bewezen.

ONVEILIGHEID

De OvJ benadrukte de gevoelens van onveiligheid die de liquidatiepoging teweeg heeft gebracht in de wijk. "Ook het gemak waarmee de verdachte omgaat met vuurwapens is zorgelijk", merkte hij op. Naast de ernst van de feiten, woog hij ook het strafblad van de verdachte mee in de eis.
El H. ontkent iets met de schietpartij bij Café Internationaal te maken te hebben. "Veroordeel mij of laat me vrij", zei hij tijdens de zitting.
De advocaat van El H. laat in een reactie weten dat ze het een "flinke eis" vindt. "Eind deze week zal ik tijdens mijn pleidooi duidelijk maken dat El H. onschuldig is."

STROPPEN

El H. maakte een emotionele indruk en kon zich af en toe moeilijk beheersen. Volgens verslaggever Jiri Glaap voelt hij de stroppen om zijn nek van de recherche, zijn familie en vooral zijn "ellendige broers".
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.