Instellingen

Code oranje: 'Let op, parkeer ook geen auto's in het hoge gras!'

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht geldt code oranje. Het devies: oppassen met vuur, omdat het risico op natuurbranden toeneemt met dit warme weer.
"Wat veel mensen niet weten is dat je bijvoorbeeld ook de auto niet in het hoge gras moet parkeren", laat oud-brandweer Cor weten in gesprek met RTV Utrecht. "De katalysator is nog heel warm, dat kan ervoor zorgen dat het uitgedroogde gras in brand vliegt."
Verder is het belangrijk om geen brandende sigaretten weg te schieten, op te passen met barbecueën en zelfs op stukjes glas in de natuur te letten. Cor: "Als glas in het gras of het bos ligt en de zon schijnt er flink op, zou het kunnen dat dat als een soort vergrootglas werkt. Dus die kun je beter weggooien."

WEGLOPEN

Wat te doen als je onverhoopt toch in een bosbrand terecht komt. "Haaks van de brand weglopen", zegt Cor beslist. "Op die manier kan de brand je niet inhalen en waait de rook de andere kant op. En zodra je veilig bent 112 bellen, natuurlijk."
Los van de warmte is de natuur grotendeels ook veel te droog omdat er al tijden weinig regen valt. "Het is simpel: geen vuur in de natuur. Laten we dat ook onze kinderen leren: ze kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.