Utrechtse terreurverdachte was in beeld bij gemeente

UTRECHT - De 18-jarige Utrechter die is opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij een terroristische misdrijf, was al in beeld bij de gemeente Utrecht. Hij was onderdeel van het maandelijkse overleg van de gemeente over radicalisering.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat er andere mensen door hem zijn beïnvloed, of dat hij deel uitmaakt van een groter netwerk. Wel vindt er nog verder onderzoek plaats.

ARRESTATIE

Het Landelijk Parket meldde eerder vandaag dat de 18-jarige verdachte vorige week donderdag is aangehouden. Hij zou geen concrete plannen hebben gehad voor een aanslag.
De jonge verdachte heeft vermoedelijk IS-propaganda verspreid, waaronder gewelddadige video's. De politie onderzoekt bovendien aanwijzingen dat hij anderen zou hebben geïnstrueerd hoe zij springstof kunnen maken.
De aanleiding voor het onderzoek is informatie van de AIVD. De verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij is voor twee weken in bewaring gesteld.

VRAGEN

De PvdA in Utrecht gaat het college morgen vragen stellen over de aanhouding. Raadslid Bülent Isik schrijft daarover op
. Hij noemt het 'onacceptabel'. Hij wil onder meer weten waarom het nieuws rondom de arrestatie nu pas naar buiten is gekomen.
Ook wil hij weten of burgemeester Van Zanen al die tijd op de hoogte is geweest.

Gesprek met Wim de Bruin van het Landelijk parket.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.