Tweeduizend jaar oude kajuit in ere hersteld in Castellum Hoge Woerd

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
UTRECHT/DE MEERN - In 1997 werd bij De Meern het meest compleet bewaarde West-Europese rivierschip uit de Romeinse tijd gevonden. De 'Castellum Hoge Woerd' herbergt tal van schatten en vandaag is een nieuw deel van de sluier opgelicht.
Het gaat om drie vrijwel compleet bewaarde meubelstukken en delen van de kajuit die voor het eerst worden tentoongesteld. De voorwerpen moesten veertien jaar lang (na de opgraving van het schip in 2003) geconserveerd en gerestaureerd worden.
Stadsarcheoloog Erik Graafstal kon niet wachten om het complete Romeinse schip te laten zien aan het publiek. "Het is een huzarenstukje qua restauratiekunst, ik sta er echt met kippenvel naar te kijken."
Het schip is in 2015 in het gelijknamige museum Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn geplaatst. Maar nu is het dus echt 'af', want de kajuit is terug op het schip.
Bovendien zijn twee kisten en een paneeldeurkastje in ere hersteld. "Let op: meubels uit de Romeinse tijd, waar vind je dat. Dat is binnen de context van het Romeinse Rijk volstrekt uniek."

GESCHIEDENIS

De Castellum Hoge Woerd leed in het jaar 190 na christus schipbreuk en strandde bij De Meern. De afgelopen jaren is het in Lelystad geconserveerd.

Oude kajuit van 2000 jaar oud in ere hersteld in Castellum Hoge Woerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.