Instellingen

Advocaat: "Utrechtse terreurverdachte is kwetsbare gamer"

Voorbeeld uit een IS-versie van GTA.
Voorbeeld uit een IS-versie van GTA. © screenshot YouTube
UTRECHT - De 18-jarige jongen uit Utrecht die is aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten is onschuldig. Dat zegt zijn advocaat Louis de Leon, die verwacht dat zijn cliënt snel zal worden vrijgelaten.
De jongen, die al in beeld was bij de gemeente Utrecht, wordt verdacht van het verspreiden van IS-propaganda, waaronder gewelddadige video's. De politie onderzoekt bovendien aanwijzingen dat hij anderen zou hebben geïnstrueerd hoe zij springstof kunnen maken.

GEEN TERRORIST

"Het is geen terrorist", zegt De Leon. "Hij is in Nederland geboren, heeft Nederlandse ouders, spreekt geen Arabisch en is niet religieus. Ook is hij niet gewelddadig, heeft hij geen antecedenten en heeft hij gewoon zijn school afgemaakt." De raadsman stelt dat de jongen zich "op het internet ongelukkig gedragen" en dat er

"geen kwaad in hem zit".

GAMER

De Utrechter heeft volgens De Leon wel zelf een soort IS-versie gemaakt van het bekende spel GTA, met IS-strijders en IS-muziek. Hij schetst zijn cliënt als een kwetsbare jongen zonder sociale contacten, die veel op online chatboxen actief is. "Hij heeft wel wat dingen op internet verspreid, maar dat maakt hem geen terrorist'', aldus De Leon. Volgens de raadsman werd de verdachte bijvoorbeeld in chatrooms de vraag gesteld over springstof. "Maar die informatie staat ook gewoon op internet."
Bij de arresatie van de Utrechter was veel politie aanwezig, vertelt de advocaat. "Mijn cliënt is erg geschrokken, maar naar omstandigheden gaat het goed met hem", zegt De Leon.

IS-versies van GTA, zoals die te vinden zijn op YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.