Een gepensioneerde politiehond in huis halen, is dat wel zo'n goed idee?

Hondentrainer Martin Gaus.
Hondentrainer Martin Gaus. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Alleen ervaren baasjes zouden moeten overwegen om een gepensioneerde politiehond in huis te nemen. De dieren vergen namelijk heel veel begeleiding.
Dat zegt hondentrainer Martin Gaus in reactie op de oproep van de Utrechtse politie voor een nieuw woonadres voor de gepensioneerde politiehond Rossi.
Sommige politiehonden zijn hardhandig opgevoed. Ze zijn getraind in het pareren van geweld. "Dat soort honden staat altijd onder druk", zegt Gaus. "Ze zijn alert en reageren heel primair."
Het is dus van belang dat het nieuwe baasje ook zo opvoedt zoals de begeleiders bij de politie dat hebben gedaan. "Een hond die bijten heeft geleerd, vindt het een feestje om dat te doen. Het vergt veel begeleiding om dat kunstje af te leren."

INCONSEQUENT

"Als iemand willekeurig en inconsequent met zo'n hond omgaat en niet weet hoe leerprocessen in elkaar zitten, dan raakt het dier in verwarring. Het is belangrijk voor 'm dat ie op het juiste moment aandacht krijgt en dat z'n leven beheersbaar en voorspelbaar is."

ERVARINGSDESKUNDIGE

Ad Verkuil uit Maarsseveen kan bevestigen dat het in huis halen van een voormalige politiehond complex is. Hij deed het drie jaar geleden zelf.
De Duitse herder Drago was pas vier jaar oud toen hij wegens heupproblemen werd afgekeurd als speurhond. Via een bevriende hondengeleider belandde de viervoeter bij Ad.
"Er zit natuurlijk wel een stempel op. We wonen hier met z'n tweeën maar hij is volledig op mij gefixeerd. Hij heeft geleerd zich op één persoon te richten."
Contact maken met andere honden lukt niet of nauwelijks. "Bovendien is hij heel actief en heeft hij altijd aandacht nodig."

WEGGEREND

Echt mis is het nog nooit gegaan. "Hij is alleen een paar keer weggerend omdat er dan een loopse hond in de buurt was. Hij heeft als speurhond een supersterke neus natuurlijk."
Ondanks al deze aandachtspunten heeft Ad geen spijt dat hij Drago in huis haalde. "Hij is heel fijn en trouw. Ik heb 'm genomen omdat ik het wrang vond dat hij vanaf z'n vierde in een asiel zou moeten zitten."

ZIELIG

Martin Gaus kijkt vaak met gemengde gevoelens naar fenomeen politiehonden. "Vaak stoppen ze diensthonden in kennels en leven ze niet eens bij mensen thuis. Ik vind dat heel zielig."
"Ik weet hoe veel excessen er zijn bij het opleiden van de honden", zegt Gaus. "Je ziet af en toe in stadions honden lopen die twee uur aan het blaffen zijn. Dat zijn ongecontroleerde projectielen die hopeloos zijn. Dat irriteert me."
Het is niet voor niets dat de meeste politiehonden na hun pensioen bij de persoon blijven wonen die hen ook heeft opgeleid. Gaus vindt dat niet zo gek. "Het is echt niet vergelijkbaar met een blindengeleidehond hoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.