Instellingen

De Kwestie: moeten airsoftgeweren aan banden worden gelegd?

© RTV Utrecht
VIANEN - Voor een voetganger in Vianen leek het afgelopen weekend even alsof het oorlog was toen hij op straat onder vuur werd genomen. Gelukkig viel de schade mee: er werd slechts geschoten met een airsoftgeweer. Een apparaat dat balletjes afvuurt die niet dodelijk zijn, maar die wel een flinke blauwe plek kunnen achterlaten of een oog kunnen beschadigen.
Voor de eigenaar van het airsoftgeweer betekende het incident dat hij zijn speelgoed kwijtraakte. In De Kwestie vragen we ons af: is dat terecht en moeten we dit soort gevaarlijke speeltjes aan banden leggen? Of is één schietincident geen reden voor een verbod?

ZO WERKT HET

Eerst even uitleggen wat airsoft is. Airsoftspelers schieten met geweren waaruit kleine plastic balletjes komen op doelwitten, kaarten én op elkaar. Een van de takken van deze sport vindt namelijk buiten in het bos plaats, waar teams in militair tenue met realistisch uitziende wapens het tegen elkaar opnemen.
En dat is populair: de sport mag dan pas sinds 2013 legaal zijn, momenteel worden elke maand honderden mensen lid van de airsofbond van Nederland, de NABV.

VOG

Een airsoftgeweer kopen kan alleen als je 18+ en lid van de bond bent. En voor dat laatste is weer een verklaring van goed gedrag nodig. Ook zijn er strenge regels wat betreft het vervoer van de geweren en pistolen en vinden buitenevenementen alleen plaats op door de bond goedgekeurde terreinen.
Meer regels of een verbod zijn dan ook niet nodig, aldus de bond, ook al zijn incidenten zoals in Vianen erg vervelend. "Maar dat zijn geen leden." zegt woordvoerder Jessy van Son. "De politie belt ons altijd als er incidenten met airsoftgeweren zijn om te vragen of iemand lid is. In het geval van Vianen was dat niet het geval."

REALISTISCH

Een paar mensen die zich niet aan de regels houden, lijken het dus weer voor de rest te verpesten. Maar toch. Waarom moeten airsoftwapens er zo realistisch uitzien? Waarom zijn ze niet feloranje of pimpelpaars zodat mensen meteen zien: da's een nepperd?
En dan komt het toch neer op: omdat het leuker is. Airsoftspelers willen een realistisch uitziend wapen in handen hebben zodat het er 'echt' uitziet. Dat is voor hen deel van de kick. Een argument dat sommige mensen op straat begrijpen, en anderen onzin vinden.
In De Kwestie gingen wij een rondje schieten met de mensen van de airsoftbond en gingen we de straat op om te vragen: is realistisch wapentuig ok? En zo ja, hoe realistisch mogen die wapens dan zijn?

Bekijk hier de uitzending van De Kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.