Rechtbank: Badmeesters schuldig aan dood Salam, leraren vrijgesproken

RHENEN - De rechter houdt de drie badmeesters verantwoordelijk voor de dood van Salam, het 9-jarige meisje dat verdronk tijdens schoolzwemmen in Rhenen. Ze krijgen een werkstraf van zestig uur voor dood door schuld. De twee schoolleraren die toezicht hielden zijn vrijgesproken.
Het OM had voor alle vijf betrokkenen een werkstraf van 120 uur geëist. Volgens de rechtbank was de dood van Salam een ongeluk, maar had het voorkomen kunnen worden door betere communicatie. De straf valt lager uit omdat de zwemleraren na de ontdekking van Salam alles hebben om haar nog te redden.
Dat dat niet is gelukt hebben zij als traumatisch ervaren. Ook zullen zij de rest van hun leven met zich meedragen dat er tijdens hun toezicht een meisje is verdronken.
De leerkrachten zijn vrijgesproken omdat zij niet wisten dat zij verantwoordelijk waren voor de zwemmende kinderen. Ze grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de zwemleraren de verantwoordelijkheid over. Zij wisten niet beter dan dat zij een ondersteunende rol hadden.
Deze gebeurtenis heeft geraakt aan het veiligheidsgevoel van de samenleving, laat de gemeente Rhenen weten in een schriftelijke reactie. "Het effect van deze gebeurtenis mag niet zijn dat we risico's gaan mijden en angst laten overheersen" zegt burgemeester Hans van der Pas. "Wat belangrijk is, is dat kinderen zich moeten kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld te spelen en samen op pad te zijn. We moeten open en eerlijk met elkaar in gesprek blijven over risico's die er altijd zijn. Juist deze tijd laat ons zien dat een risicoloze maatschappij niet bestaat."

REACTIE CNV

De onderwijsvakbond CNV is opgelucht dat twee leerkrachten zijn vrijgesproken van schuld aan de dood van het schoolmeisje Salam. De vrijspraak is volgens voorzitter Loek Schueler in eerste instantie belangrijk voor de leerkrachten zelf. "Maar het heeft gevolgen voor de hele sector. Uit het onderzoek dat wij samen met EenVandaag hielden, blijkt dat 85 procent van de leraren zich zorgen maakt over het feit dat leraren een straf kunnen krijgen als er een ongeluk met een kind gebeurt. Eén op de vijf respondenten gaf aan al een schoolactiviteit te hebben aangepast", stelt Schueler.
Volgens de voorzitter moeten we 'absoluut niet toe naar een samenleving waarbij leraren voor de rechter worden gesleept als er een ongeluk gebeurt op school'. Wel moeten er goede afspraken worden gemaakt over veiligheid en moeten leraren die kennen en naleven. "Maar kinderen leren niet alleen in een schoolklas. Ze moeten ook buitenspelen, meedoen aan een sportdag of de natuur in.Dat brengt risicos met zich mee en die mag je niet neerleggen bij de leraar."

NIET TE VOORKOMEN

De organisatie voor basisonderwijs PO-Raad hoopt dat de vrijspraak van twee leerkrachten voor de verdrinking van het schoolmeisje Salam, de rust in de sector terugkeert. Als het wel tot een veroordeling was gekomen, dan zouden de scholen terughoudender worden met schoolzwemmen. "We weten dat in de grote steden één op de vijf kinderen afhankelijk is van schoolzwemmen voor het behalen van hun A-diploma", aldus voorzitter Rinda den Besten. "Ook onder allochtone kinderen ligt dit percentage hoog." Ze begrijpt de zorgen van de scholen over het schoolzwemmen, maar ook over andere buitenactiviteiten en schoolreisjes.
De PO-Raad vindt het belangrijk dat de protocollen kritisch worden bekeken en dat ze onder alle leraren en schoolleiders bekend zijn. Wel benadrukt Den Besten dat er bij het werken met kinderen altijd risicos zullen blijven bestaan en incidenten helaas nooit helemaal te voorkomen zijn.

NIET GOED OPGELET

Het OM verweet alle vijf verdachten dood door schuld. Volgens het OM waren de toezichthouders met de verkeerde dingen bezig. Ze ruimden al op terwijl ze nog op de kinderen hadden moeten letten.
Ook was niet iedereen op de hoogte van het feit dat Salam niet kon zwemmen en geen Nederlands sprak. Bovendien hadden de toezichthouders beter moeten nagaan of het Syrische meisje de regels en gebruiken van de zwemles wel begreep.
Pas toen alle kinderen al waren gedoucht en aangekleed, ontdekten de toezichthouders dat Salam ontbrak. Waarschijnlijk lag ze toen al minutenlang op de bodem van zwembad 't Gastland. Reanimatie haalde niets meer uit.

GEEN ZWEMLES MEER

Vier basisscholen uit de gemeente Utrecht zijn
met zwemlessen. Angst voor een drama zoals in Rhenen was één van de voornaamste redenen voor dat besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.