Indringende portretten van vrouwen in een tbs-kliniek

PROVINCIE UTRECHT - Bij zware criminelen denken mensen vaak aan mannen. Maar steeds vaker plegen vrouwen een misdaad. Forensisch psychologe Vivienne de Vogel schreef er een boek over getiteld 'Geweld door vrouwen'.
De Vogel werkt met tbs'ers bij de Van der Hoeven Kliniek, dat afdelingen in Utrecht en Amersfoort heeft. Ze publiceerde al vaker wetenschappelijke artikelen, maar heeft nu een boek voor 'gewoon' publiek geschreven.
Daarin vertelt ze tien verhalen over vrouwen die zijn veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Eén van hen doodde haar eigen baby. De ander misbruikte haar 8-jarige dochter seksueel.
"Als je in de krant een stukje leest over een vrouw die haar kind heeft gedood, is het vaak zo summier. Ik wil uitleggen hoe een vrouw daartoe komt en wat haar achtergrond is", zei De Vogel vandaag in de studio van RTV Utrecht.

BONTER DAN MANNEN

Áls vrouwen eenmaal tbs krijgen, hebben ze het vaak bonter gemaakt dan mannen en zijn hun problemen dus ook complexer. "Bij vrouwen namelijk eerder gedacht aan maatregelen zoals psychiatrie."
Volgens De Vogel zorgen vrouwen vaker voor problemen in de tbs-kliniek dan mannen. "Veel hebben borderline en vertonen zelfverwondend gedrag. Of ze proberen weg te lopen."

JEUGDTRAUMA

De schrijfster benadrukt dat veel criminele vrouwen in hun jeugd grote problemen hebben gehad. "Kijk naar de vrouw die haar eigen dochter misbruikte. Dat deed ze samen met haar man. Ze voelde zich heel afhankelijk van hem en wilde hem plezieren. "
"Ze was zelf seksueel misbruikt in haar jeugd en begreep dus niet hoe schadelijk het was. Pas tijdens de behandeling begreep ze wat ze had gedaan. Haar gevoel was uitgeschakeld."

PAPA OF MAMA

Ook blijkt volgens De Vogel uit onderzoek dat kinderen een groter trauma oplopen als hun moeder crimineel is dan wanneer hun vader op het slechte pad belandt. "Waarschijnlijk omdat de moeder vaak de primaire opvoeder is en meer tijd met de kinderen doorbrengt."
Met haar boek hoopt de medewerkster van de Van der Hoeven Kliniek dat er meer begrip komt voor de weg die vrouwen hebben afgelegd voordat ze een heftige maatregel zoals tbs krijgen opgelegd. "Ook wil ik graag laten zien hoe belangrijk het werk is dat hulpverleners leveren in de kliniek."

Vivienne de Vogel vertelt op Radio M Utrecht over haar boek.
Interview in de uitzending van UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.