Debat over welzijn in Amersfoort: "We moeten waakzaam blijven"

Welzijnsorganisatie Indebuurt033 staat centraal tijdens het debat.
Welzijnsorganisatie Indebuurt033 staat centraal tijdens het debat. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Er moet meer zicht komen op hoe de kwaliteit van welzijnsorganisatie Indebuurt033 wordt gewaarborgd. Dat zei CDA-raadslid Ben van Koningsveld tijdens het debat over de welzijnsorganisatie vanavond in de bibliotheek Eemland.
Voorheen waren er twaalf organisaties die subsidie ontvingen, terwijl Indebuurt033 dit sinds januari in zijn eentje beheert. De welzijnskoepel krijgt jaarlijks een bedrag van 7.8 miljoen euro en zij faciliteren en ondersteunen daarmee onder andere buurtinitiatieven.

OPSTARTFASE

De opstartfase was lastig, maar over het algemeen zijn er vooral positieve geluiden. "Maar", sprak Van Koningsveld kritisch. "Hoe kunnen we controleren waar het geld heen gaat? Daarnaast maak ik mij zorgen over de kwaliteit, want men werkt vooral met vrijwilligers. Hoe behoudt men daar de controle over?"
Koos Voogt (VVD) deed eigen onderzoek en stelde vast dat het lastig is om aanvragen in te dienen. "Er zijn te veel criteria om iets voor elkaar te krijgen. Dingen moeten versimpeld worden. Gaat dat gebeuren?"

BUURTBARBECUE

Zorgwethouder Fleur Imming en Indebuurt033-manager Marco Bruggeman bemanden het panel en gaven vakkundig antwoorden.
"Waar wij voorheen met jaarverslagen werkten, doen wij dat nu met kwartaalrapporten. Het is daardoor zichtbaarder geworden en de in- en uitstroom van geld is overzichtelijker. Ook toetsen wij de aanvragen streng, om zo het zorggeld goed te verdelen. We moeten het niet te lichtvoetig oppakken. De initiatieven moeten duurzaam zijn, we hebben het hier dan ook niet over een buurtbarbecue."

WAAKZAAM

De gebruikers van Indebuurt033 en de aanwezigen waren louter positief, maar de organisatie moet volgens hen wel de kwaliteitswaarborging in de gaten houden. Dit beaamt ook Bruggeman. "Laten wij vooral kritisch en waakzaam blijven. Het is iets nieuws en we moeten samen leren."
Dit was het vierde debat in een reeks, georganiseerd door RTV Utrecht, Bibliotheek Eemland en De Stad Amersfoort. Het hele debat is hier terug te kijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.