Instellingen

Familie Vernooij verwacht weer duizenden bezoekers bij Kersenfestival

Drukte bij een eerdere editie van het Kersenfestival.
Drukte bij een eerdere editie van het Kersenfestival. © 't Groentje
COTHEN - Voor de zeventiende keer wordt komend weekend het Kersenfestival gehouden in de boomgaard bij kersengoeroes Theo en Martine Vernooij in Cothen. Net zoals voorgaande jaren verwachten ze ook nu duizenden bezoekers.
De Vernooij-familie onderhoudt al sinds 1917 een fruit- en veeteeltbedrijf. In 1998 nam zoon Theo het bedrijf volledig over. Vanaf 2015 doet hij dit samen met zoon Erik, de vierde generatie.
Het gaat goed met het bedrijf, maar dat gaat zeker niet vanzelf. Theo: "Het lijkt zo mooi, maar we zijn het hele jaar door heel hard aan het werk. In deze acht weken staat alles in het teken van de kersen."
MOOIE TIJD
"Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn we bezig. Maar het is ook vooral een heel gezellige tijd." Erik vult aan: "We hebben zo'n vijftig soorten kersen. Zo hebben we steeds andere kersen rechtstreeks uit onze boomgaard. De concurrentie, uit onder andere Polen, is zwaar. Toch gaat de klant steeds meer voor kwaliteit en smaak."
Theo: "We zijn blij met onze samenwerking met supermarkt Plus. Daar liggen onze kersen in de winkel met het verhaal erbij."
FESTIVAL
Theo Vernooij begon in 2000 met het organiseren van het eerste Kersenfestial. "Helemaal nieuw was dit niet, want Eef Vernooij deed het al in 't Goy."
"Het eerste festival was alleen op zaterdag en met honderd bezoekers was het al erg druk. Nu komen er jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers."
"Mensen vinden het leuk om te kijken hoe het er aan toe gaat op het bedrijf. Zo is ook de landwinkel en de schenkerij er gekomen. "En zo is ook het kersenmuseum ontstaan."
KERSENTIJD
In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina Kersentijd. Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.