RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Oma uit Soest wordt 105 ondanks drie pakjes sigaretten per dag

1/6
SOEST - Een bijzondere verjaardag vandaag in Soest: Leonora Pennarts viert dat ze maar liefst 105 jaar is geworden. "Ik kan er niks aan doen, het gaat vanzelf."

Haar geheim? Ze wordt iedere dag om 5.00 uur wakker. "Maar dan ga ik er niet gelijk uit hoor."

Mevrouw Pennarts heeft niet bepaald gezond geleefd. Tien jaar geleden rookte ze nog als een ketter. "Drie pakjes per dag." Bovendien is ze gek op een borrel.


KWIEK

Toch is ze nog zo kwiek als een hoentje. Ze woont zelfstandig in een flat aan de Wiardi Beckmanstraat. "Het hele huishouden doe ik: koken, naaien, de boodschappen." Bovendien was ze een paar dagen terug nog op vakantie in Spanje.


VERJAARDAG

Stress heeft ze zelden. Ook op haar verjaardag niet. Ondanks alle visite: familie, buren, journalisten en zelfs de burgemeester komt langs. Maar 's ochtends zit ze rustig in haar stoel.

Radioverslaggever Robert-Jan Booij vraagt haar naar premiers Cort van der Linden (1913-1918) en Colijn (1933-1939). "Die namen ken ik nog wel."


EMIGREREN

Ze vertelt dat ze enkele tientallen jaren geleden van haar geboorteland Indonesië naar Nederland verhuisde. De hitte van vandaag is ze dus wel gewend.

Sommige Indonesische gewoontes leert ze nooit af. Zoals het lopen op blote voeten. "Dat is zo lekker."

Zelfs koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima hebben aan mevrouw Pennarts gedacht: zij stuurden een brief om hun felicitaties over te brengen.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht