Instellingen

Veteranen krijgen draaginsigne Nobelprijs tijdens Veteranendag Veenendaal

© Facebook burgemeester Wouter Kolff
VEENENDAAL - Veenendaalse veteranen hebben vandaag tijdens de Veteranendag een onderscheiding gekregen van burgemeester Wouter Kolff. De Veenendalers maakten deel uit van een infanteriebataljon voor de United Nations Interim Force in Libanon, beter bekend onder de afkorting UNIFIL.
In totaal kregen elf voormalige blauwhelmen uit Veenendaal de onderscheiding. Zij worden daarmee bedankt voor hun bijzondere verdiensten.

NOBELPRIJS

Burgemeester Kolff gaf de veteranen een speciale draaginsigne die verwijst naar de Nobelprijs voor de Vrede. In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de VN-vredesmachten voor vredesmissies na 1956. Deze nobelprijs werd uitgereikt aan de Verenigde Naties.
In 2015 besloot ministerie van Defensie Hennis-Plasschaert een draaginsigne Nobelprijs in het leven te roepen. Op die manier hebben de oud-militairen ook zelf iets tastbaars waarmee zichtbaar wordt dat ze onderdeel waren van deze vredesmissies.

DANKBAAR

Burgemeester Kolff: "Ieder jaar organiseren wij de lokale Veteranendag om als gemeente te laten zien dat wij u enorm dankbaar zijn voor hun inzet tijdens oorlog en andere conflicten en tijdens de instandhouding van vrede op gevaarlijke plekken in de wereld. We beseffen ons dat de wereld er anders uit zou zien zonder deze mensen. Ik ben er trots op dat ik jaarlijks onze eigen plaatselijke helden op deze wijze mag eren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.