De Pronckheer deelt exclusief recept kersenmosterd

COTHEN - Restaurant De Pronckheer in Cothen werkt al jaren volgens een vast principe. Wat door boeren, jagers en particulieren wordt aangeleverd verwerkt chef Arjan Smit in een diner. Er worden volop kersen verkocht in het Krommerijngebied, dus is het in Arjans keuken tijd voor de beroemde kersenmosterd.
"De smaak van kersen is zo intens! Voor een kok is dat het summum om mee te werken", zegt Smit. "Ik maak de kersenmosterd al jaren en het duurde in het begin best even voor ik het perfecte recept had bedacht. Mosterd en kersen zijn toch uitersten qua smaak. Maar uiteindelijk lukte het na veel aanpassingen en verkoop ik het in potjes aan landwinkels of serveer ik het bij een maaltijd. De klanten zijn er gek op."

SLUITEN

De Pronckheer sluit begin volgend jaar de deuren. Smit wordt een dagje ouder en zijn rug heeft flink te lijden gehad onder de tientallen jaren in de keuken.
"Ik ga me volledig storten op het distilleren van drank", zegt hij. "Kersenjenever bijvoorbeeld. We zijn daar nu al mee bezig. Normaal deelt een kok nooit zijn recepten, maar voor deze ene keer doe ik dat wel. Dan kunnen mensen thuis proberen mijn kersenmosterd te maken."

RECEPT

Ingredienten:
200 gram mosterdzaad
2 dl balsamicoazijn
Een halve liter rode wijn (mag ook kersenwijn zijn)
300 gram kersen
100 gram basterdsuiker
Snufje zout
Breng de rode wijn met de basterdsuiker aan de kook, voeg de (ontpitte) kersen toe en laat het een paar minuten doorkoken.
Voeg de balsamicoazijn toe en zet het op laag vuur.
Voeg het mosterdzaad toe en laat het geheel op laag vuur wellen. Niet laten koken, want dat worden de mosterdzaadjes bitter.
Maak af met een snufje zout en doe de mosterd in potjes met een deksel
De kersenmosterd blijft een half jaar goed. Heerlijk bij wild, kip en een blokje pittige kaas.

KERSENTIJD

In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van
. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina
. Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een
.

Hoe maak je kersenmosterd?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.