Eerste vrouwelijke hoogleraar geëerd met herdenkingsboom

BAARN - Hoogleraar Johanna Westerdijk is geëerd met een iep in het Cantonspark in Baarn. Wethouder Mariska de Koning en Angelique Bosch van Drakestein, voorzitter van de stichting vrienden van het Cantonspark, plantten de boom gistermiddag.
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Westerdijk als eerste vrouw in Nederland werd benoemd tot hoogleraar. Ze bezette de leerstoel in de fytopathologie (plantenziektekunde) en was directeur van het het Phytopathologisch Laboratorium 'Willie Commelin Scholten' (WCS) in Amsterdam en het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS).
Toen haar laboratorium in Amsterdam te kampen kreeg met ruimtegebrek, verhuisde Westerdijk naar het Cantonspark. Daar stond destijds de grootste tropische kas van Nederland. Het WCS en CBS verhuisden mee naar Baarn. In het Cantonspark voerde zij experimenten uit in een speciale tuin.
In 1952 nam Westerdijk afscheid van de universiteit en het directoraat van het laboratorium. Ze overleed in 1961 in haar woning in Villa Java in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.