Nibud: vakantiegeld gaat vaak op aan andere zaken

UTRECHT - De meeste Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld om wat extra centen achter de hand te hebben voor andere zaken dan vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Utrecht.
Van de 1100 mensen gaf 45 procent aan ook echt op reis te gaan van het vakantiegeld. Hoewel dit meer is dan vorig jaar, is het nog altijd minder dan vijftien jaar geleden toen nog 49 procent van de Nederlanders het geld besteedde aan de vakantie.
Het Nibud merkt dat Nederlanders steeds vaker sparen. Ongeveer twee vijfde van de mensen spaart, dat is bijna twee keer zoveel als in 2002. "Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend", aldus Nibud-directeur Gerjoke Wilmink.
Vakantiegeld wordt ook gebruikt voor het aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en kortere uitstapjes. Overigens gaat een ruime meerderheid van de Nederlanders wel degelijk op vakantie, sommigen van hen zelfs meerdere keren. Slechts 22 procent geeft aan thuis te blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.