''Stemmen nog voor veel mensen te moeilijk''

UTRECHT - Er is nog veel werk te doen om stemmen toegankelijk te maken voor iedereen. Dat zegt het Utrechtse College voor de Rechten van de Mens. Het blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL en het Trimbos-instituut in Utrecht, in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.
Bij de vorige verkiezing kwamen er veel klachten over het te grote stembiljet en dat kwam ook nu weer naar boven, merkt Hennie Boeije van onderzoeksinstituut NIVEL. ''En als je dan bedenkt dat je bijvoorbeeld je armen moeilijk kan bewegen of maar net eigenlijk qua hoogte bij het schrijfblad kan of je overziet informatie niet zo heel goed, dan is zo'n heel groot stembiljet nog veel lastiger.''

OPLOSSINGEN

De meest genoemde oplossingen zijn digitaal stemmen, hulp in het stemhokje, stemmen per post en begrijpelijke informatie over praktische zaken en partijprogramma's. Verder zijn er eenvoudige oplossingen die al voorhanden zijn, maar niet altijd worden gebruikt, zoals eenvoudige informatie, een handzaam stembiljet, zitplaatsen in het stemlokaal en audioversies van de teksten.
Gemeenten experimenteren met oplossingen anders dan het traditionele stemhokje, zoals mobiele stembussen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.