Omgekeerd inzamelen: "Ik denk dat daar toekomst in zit"

PROVINCIE UTRECHT - De Afval Verwijdering Utrecht (AVU) gelooft in de toekomst van het zogeheten omgekeerd inzamelen, waarbij mensen hun restafval zelf moeten wegbrengen in plaats van dat het wordt opgehaald. Dat zegt directeur Frans van Dijk vandaag tegen RTV Utrecht. Zijn bedrijf is verantwoordelijk is voor de afvalstromen in Utrechtse gemeenten.
Hij reageert in UVandaag op een groot afvalinzamelingsonderzoek van de regionale omroepen en de NOS onder ruim 20.000 respondenten. Over het geheel genomen scoort de inzameling van afval in de peiling een kleine voldoende. Over heel Nederland is het gemiddelde 6,7 en in de provincie Utrecht 6,5.

VER LOPEN

Vooral in Bunschoten zijn inwoners niet blij met de inzameling: de 50 inwoners die reageerden gaven gemiddeld een 4,1. Juist hier is het omgekeerd inzamelen ingevoerd. Veel Bunschotenaren vinden dat ze nu te ver moeten lopen met hun afval en ze klagen over vieze containers, omdat hun afval niet vaak genoeg zou worden opgehaald.
Maar Van Dijk verdedigt in UVandaag het omgekeerd inzamelen. "Ik denk dat daar zeker toekomst in zit. Als je steeds minder restafval krijgt, dan wordt het steeds minder rendabel om afval van huis op te gaan halen. Dus dan moet je een systeem verzinnen om zoveel mogelijk restafval op een plek te krijgen. Dat is toch een centrale inzameling."

KINDERZIEKTES

Van Dijk verwacht dat de klachten uiteindelijk wel zullen afnamen. "Ik denk dat het kinderziektes zijn en dat er gewenning moet optreden. Bij gemeenten die het al langer doen zijn de problemen opgelost."
Volgens hem hebben gemeenten wel mogelijkheden om de ergste klachten weg te nemen. "Misschien dat de inzamelingsfrequentie wat kan worden aangepast. In de zomer zou een gemeente vaker afval kunnen ophalen en dan heb je minder last van stinkende bakken."

BRONSCHEIDING

Hij denkt niet dat gemeenten het omgekeerd inzamelen snel zullen terugdraaien en zelf weer meer gaan scheiden. "Waar het kan, is bronscheiding toch echt het beste", besluit hij.
Meer over het afvalonderzoek is terug te vinden in een interactieve kaart. RTV Utrecht heeft daarin de cijfers verwerkt van de ongeveer 1800 inwoners van de provincie Utrecht die meededen aan de peiling.

UVandaag over omgekeerd inzamelen: "Ik denk dat daar toekomst in zit"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.