Buurtbewoners: Utrechtse leefstraat onbereikbaar voor hulpdiensten

UTRECHT - De Utrechtse Vogelenbuurt is tot op het bot verdeeld over een tweetal tijdelijke 'leefstraten' in de wijk. In zogenoemde leefstraten zijn geen auto's meer welkom. De vrijkomende ruimte wordt opgevuld met kunstgras, picknickbanken en speeltoestellen. Rond de Koekoekstraat zien niet alle bewoners en ondernemers dat zitten.
De leefstraat is een experiment van GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk. Vorig jaar kreeg de Duifstraat de primeur. De auto werd verbannen en vertier werd de norm. Dat wil de wethouder dit jaar ook bij de Koekoekstraat en omgeving invoeren, maar veel bewoners zien grote bezwaren.

HULPDIENSTEN

"We zien dat de bereikbaarheid van de wijk minder wordt", zegt buurtbewoner Ronald Spek. "Mensen kunnen de wijk niet meer goed uit en gaan daardoor zoeken en tegen het verkeer in rijden. Dat heeft levensgevaarlijke situaties tot gevolg. We zien ook dat de hulpdiensten in een aantal gevallen niet op tijd kunnen komen en helaas hebben we daar ook al een paar keer de wrange vruchten van geplukt."
Veel ondernemers, zoals de eigenaar van een vakgarage, voorzien grote problemen. Ook huisarts Carin de Kok heeft moeite met de tijdelijke afsluiting van de straat. "Ik vind dat mensen opgehaald moeten kunnen worden als ze slecht ter been zijn en de ambulance moet ook dicht bij de voordeur kunnen komen."

PEILING

Voorstanders beweren dat er veel draagvlak is in de wijk, maar buurtbewoner Spek twijfelt daaraan. "Ik heb geen peiling gezien. Er is in een paar straten gepeild, maar niet in de straten waar de gevolgen merkbaar zijn."
CDA-raadslid Sander van Waveren begrijpt de bezwaren van de tegenstanders. "Ik vind het idee erg mooi, maar je kan een drukke straat als de Koekoekstraat zo niet inrichten. Je moet bij voorbaat zeggen dat zo'n straat daar niet voor geschikt is." Behalve het CDA heeft ook de VVD zich tegen de leefstraten in de Vogelenbuurt gekeerd. Een gesprek heeft vanavond voor- en tegenstanders niet dichter bij elkaar gebracht.

"Hulpdiensten kunnen soms niet op tijd komen in een leefstraat"
"Hulpdiensten kunnen soms niet op tijd komen in een leefstraat"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.