Instellingen

Illegale sigarettenfabriek Overvecht bijna een jaar geobserveerd

UTRECHT - Op industrieterrein Overvecht in Utrecht is vanochtend een illegale sigarettenfabriek in een bedrijfspand aan de Ontariodreef opgerold.
In totaal zijn er op verschillende plekken in het land veertien mensen aangehouden, van wie tien in Utrecht. Acht van hen waren volgens de FIOD vermoedelijk Braziliaanse en Paraguayaanse arbeiders die aan het werk waren tijdens de inval.
De hoofdverdachten in de zaak zijn een 55-jarige man uit Zandvoort, een 53-jarige man uit Amsterdam, een 35-jarige man uit Diemen en een 44-jarige man uit Utrecht. Volgens de FIOD zit er een criminele organisatie achter de illegale sigarettenhandel.

GEOBSERVEERD

In het pand, dat na een tip al een jaar werd geobserveerd met onder meer camera's, werd een volledige fabriek aangetroffen, met verborgen ruimten en meerdere slaapplekken.

ACCIJNZEN

Bij de inval in de illegale fabriek zijn sigaretten en productiematerialen in beslag genomen. De FIOD schat dat de schatkist ten minste 1 miljoen euro aan accijnzen zou zijn misgelopen als de sigaretten en tabak op de markt zouden zijn gekomen. Uit eerder onderzoek bleek al dat illegale sigaretten vaak meer schadelijke stoffen bevatten dan een normale sigaret.
In totaal zijn vandaag 200 mensen van diverse opsporingsdiensten betrokken. Het is de vijfde sigarettenfabriek die dit jaar wordt opgerold.

Reportage over de ontmanteling van de sigarettenfabriek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.