Leerlingen Amadeus Lyceum: Eco-marathon zeer leerzaam

VLEUTEN - Leerlingen van het Amadeus Lyceum in Vleuten zijn er niet in geslaagd om door te dringen tot de volgende ronde van de Shell Eco-marathon. Die marathon is een wedstrijd om een auto te bouwen die zo zuinig mogelijk met brandstof omgaat.
De zuinigheidswedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd en kent deelnemers uit de hele wereld. De enthousiaste vwo-leerlingen begonnen in de herfst van 2016 met de bouw van hun autootje, op basis van een oude kart.

EERSTE VOORRONDE

Afgelopen weekend was de eerste voorronde in de Franse stad Le Mans, op het terrein van de legendarische 24-uursrace. De auto uit Vleuten kwam uiteindelijk niet door de keuring. Het vuistdikke reglement van de race schrijft voor dat de auto een kruislings gescheiden remsysteem moet hebben, maar dat ontbrak op de auto uit Vleuten. Ook de carrosserie had schade opgelopen tijdens het transport naar Frankrijk.
Natuurkunde leraar Silvio Rademaker was voor de race met negen leerlingen naar Le Mans afgereisd. Ondanks de tegenslag waren zijn leerlingen niet teleurgesteld. "We hebben in de twee dagen op Le Mans meer geleerd dan tijdens het hele jaar bouwen. Er heerst een hele ontspannen sfeer, en teams helpen elkaar. We moesten het opnemen tegen Technische Universiteiten met gigantische budgetten. Onze auto is letterlijk in elkaar gezet in de woonkamer van een van de deelnemers."

ONTWIKKELING

Rademaker is zeker van plan om door te gaan met het ontwikkelen van een superzuinige auto. "Dit jaar hadden we alleen leerlingen uit vwo-5 en vwo-6. In de toekomst wil ik ook leerlingen van de havo en het vmbo er bij betrekken, zodat we meer disciplines in huis hebben. Ook de leerlingen zijn enthousiast, de meeste vwo-5'ers willen graag doorgaan."
Om in de toekomst succesvol te zijn, zoekt het team nog een werkplaats waar aan de auto gesleuteld kan worden. De school heeft die ruimte niet, omdat het VMBO alleen een theoretische leergang aanbiedt. De woonkamer van één van de leerlingen bleek niet ideaal om aan de auto te werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.