Rups zorgt voor grote overlast in Leersum en Driebergen

DRIEBERGEN-RIJSENBURG/LEERSUM - De eikenprocessierups zorgt voor grote overlast in Utrechtse Heuvelrug. Dat meldt de gemeente. Ook de GGD regio Utrecht zegt veel meldingen binnen te krijgen.
In een aantal straten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er zo veel bomen besmet dat het beter is om ze te mijden als je lopend bent of op de fiets. Het gaat om de Rijsenburgselaan (Driebergen), Langbroekerdijk (Driebergen) en Scherpenzeelseweg (Leersum).
"De brandharen vliegen met een beetje wind door de hele straat. Door de grote hoeveelheid eikenprocessierupsen is de overlast ook groot", aldus de gemeente. De nesten worden weggezogen.

MELDEN

De bomen waar de rupsen zijn gezien, zijn herkenbaar aan een rood/wit lint. Zie je een boom met eikenprocessierupsen zonder lint dan kan dit gemeld worden via een online
.

DE RUPS

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel het hele land kan je ze in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.
De rupsen gaan volgens het RIVM 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.