"Negatieve organisatiecultuur" bij afdeling thuisbeademing UMC Utrecht

UTRECHT - Op de afdeling thuisbeademing van het UMC Utrecht heerst een "negatieve organisatiecultuur", waarbij er niet goed wordt samengewerkt. Dat maakte het universitair ziekenhuis dinsdag bekend op basis van een extern onderzoek.
Om orde op zaken te stellen wordt het Centrum voor Thuisbeademing ondergebracht bij de afdeling longziekten van het UMC Utrecht. Met enkele medewerkers worden gesprekken gevoerd "over hun toekomst binnen de organisatie''.
De afdeling houdt zich bezig met ademhalingsondersteuning, bijvoorbeeld voor patiënten met progressieve zenuw- en spierziektes, zoals ALS en Duchenne.
De problemen kwamen vorig jaar aan het licht. Dat gebeurde nadat medewerkers van de afdeling aan de bel hadden getrokken over de patiëntveiligheid en de cultuur van leidinggeven binnen de afdeling. Dat leidde ertoe dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd ingeschakeld.

EERDERE MISSTANDEN

Het UMC Utrecht kwam eerder negatief in het nieuws na
op de KNO-afdeling.
De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) oordeelde eind april van dit jaar dat de raad van bestuur op die afdeling er onvoldoende voor had gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten.
Volgens het academisch ziekenhuis is er geen reden om aan te nemen dat de kwaliteit of veiligheid van patiëntenzorg op de afdeling thuisbeademing in het geding is of is geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.