RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

100 jaar Wim Sonneveld: "Het is zo vertederend wat die kleine Wim allemaal deed"

1/3
UTRECHT -

Naast Toon Hermans en Wim Kan behoorde hij tot de Grote Drie van het Nederlands Cabaret: Wim Sonneveld. Vandaag zou de in Utrecht opgegroeide cabaretier 100 jaar zijn geworden. De humor en liedjes van Sonneveld bezorgen heel wat mensen in en buiten Utrecht nog steeds een lach en een traan.

Sonneveld werd in 1917 in Utrecht geboren als kruidenierszoon. Hij stond tientallen jaren op het podium, voordat hij in 1974 plotseling overleed. Zijn neef René vertelde in UVandaag dat hij het bijzonder vindt dat de cabaretier na veertig jaar nog steeds herinnerd wordt. "Veel mensen kennen hem nog. Zelfs mensen die geboren zijn na zijn dood."


VOORSPELLEN

De familie had het succes van Sonneveld nooit durven voorspellen. "We hadden nooit gedacht dat generaties na hem hem nog zouden kennen. Hij begon natuurlijk heel klein. Pas in 1964 brak hij heel erg door met zijn one man show."

Sonnevelds neef René bewaart goede herinneringen aan de Utrechtse tijd van de cabaretier. Die komen dan ook aan de orde in het boek dat hij er met Wims broer over schreef. "Dat gaat veel over de vrije tijd van de jongens, waarbij ze zich moesten vermaken. Wim was altijd de leider van het stel. Die bedacht alles."


VERDRIETIG EN TROTS

René Sonneveld werd op het idee gebracht om het boek te schrijven, nadat hij samen met Wims broer de musical over Sonneveld had gezien. "We gingen daar dat gevoel van vroeger herbeleven. We verlangden vervolgens terug naar Wim. Het emotioneerde ons en we werden verdrietig, maar waren ook trots."

Daarop besloten ze alle verhalen op te schrijven, zoals de avonturen tijdens een Sinterklaasviering en het verstoppen in een kerk aan de Kanaalstraat. "Het is zo vertederend wat die kleine Wim allemaal deed", vertelt zijn neef in UVandaag.


KWETSBAAR

Volgens neef René maakte Sonneveld het hemzelf niet altijd even gemakkelijk. "Hij was heel erg serieus. Hij kon het niet opbrengen om zelfspot te hebben. Je kan je niet voorstellen hoe kwetsbaar hij eigenlijk was. Hij had moeite om een eigen stijl te vinden op het toneel."

Uiteindelijk overleed Sonneveld op 56-jarige leeftijd. Mocht hij nu nog geleefd hebben, dan hoopt zijn neef René dat hij wat rustiger en zekerder was geworden. "We maakten ons soms best zorgen over hem, want hij stond onder grote druk."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -