200 dassen in de provincie: "Het is een fantastisch beest!"

PROVINCIE UTRECHT - Het Utrechts Landschap is blij is dat er weer zoveel dassen in de provincie Utrecht wonen. Boswachter Hugo Spitzen noemt de das zelfs het symbool voor het succesvolle natuurbeheer in de regio. "Het is een fantastisch beest waar we heel trots op moeten zijn", zo vertelt hij vandaag tegen RTV Utrecht.
In de jaren zestig waren er in de provincie Utrecht nog maar een paar dassen, maar die tijd is voorbij. "We denken dat we nu rond de tweehonderd dassen hebben en dat is een groot succes. Er zijn nog steeds plekken die heel erg geschikt zijn. Dus er kunnen er nog wel een paar dassen bij", zegt Spitzen in UVandaag.

SPECIALE TUNNELS

Het gaat zo goed met de das, omdat onder meer het Utrechts Landschap maatregelen heeft genomen om het beest te beschermen. Zo zijn er speciale tunnels gekomen, zodat ze veilig een drukke weg kunnen oversteken. Maar daarvan mogen er volgens natuurbeschermers nog best een paar bijkomen.
"Vorig jaar zijn er 44 dassen aangereden, maar misschien zijn het er nog wel meer. De versnippering van de natuur is nog steeds een probleem, dus daar moeten we nog steeds voorzieningen voor treffen", zegt Spitzen.

WORMEN

Volgens de boswachter zorgt de das ervoor dat andere flora en fauna het ook goed hebben. Dat maakt het succes van de das extra bijzonder. "Je doet het voor de dassen, maar ook andere dieren profiteren ervan. Als een das bijvoorbeeld naar wormen gaat graven, ontstaan nieuwe kiemplekken voor planten."
Spitzen is dan ook erg blij dat het zo goed gaat met de das. "De das was bijna uitgestorven. Maar als je ervoor gaat, dan kan je hem weer op je terreinen terugkrijgen."

"Maatregelen om de dassen te helpen"
UVandaag over dassen: "Het zijn fantastische beesten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.